Leerlingen onderwijs Heibloem sorteren afval in navolging van scholen Horn, Haelen, Neer en Ell

 © Gemeente Leudal.

Heibloem -

De leerlingen van SO Widdonckschool en VSO de Ortolaan uit Heibloem fanatiek bezig om hun afval te scheiden en het restafval terug te dringen.

Het meeste afval op de scholen verdween tot nu toe in restafvalbakken. De gemeente Leudal maakte mogelijk dat ze van RD Maasland speciale afvalbakken in verschillende kleuren hebben gekregen. Voor elke soort afval één kleur. Verspreid door de school staan nu groene afvalbakjes voor GFT, zwarte bakken voor restafval, blauwe bakken voor papier en oranje bakken voor PMD. Kinderen worden zo gestimuleerd om afval gescheiden weg te gooien en bewust om te gaan met afval. Daarmee wordt voorkomen dat plastic, drinkpakjes en appel- en bananenschillen samen in één afvalbak belanden. Ook zorgt RD Maasland ervoor dat het afval op een goede manier wordt afgevoerd en gerecycled kan worden.

Gastlessen afval

Dat afval scheiden belangrijk is, weten de leerlingen van de Widdonckschool en Ortolaan al. Maar welk afval hoort nu in welke bak? Wat gebeurt er met het ingezamelde afval en hoe kan voorkomen worden dat er afval ontstaat? Begin juli kregen twaalf groepen een les afval scheiden en het besparen van grondstoffen.

Scholen scheiden afval

SO Widdonckschool en VSO de Ortolaan zijn niet de eerste scholen in Leudal die het afval scheiden. De Latasteschool in Horn, de Leerlingst in Haelen, de Mussenberg in Horn, de Verrekijker in Ell en de Kwir in Neer gingen hen al voor. Scholen die interesse hebben om afval te gaan scheiden kunnen zich per e-mail aanmelden bij RD Maasland.

Lees ook: De vervuiler betaalt in Leudal: gezinnen met jonge kinderen in de luiers zijn de dupe van afvalbeleid

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal