Planbureau: snel opleveren flexwoningen komt amper van de grond

 © ANP / ANP

De plannen om tijdelijke woningen snel neer te zetten om de dringende woningnood terug te dringen mislukken.

redactie

Dat komt volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) door een personeelsgebrek en een „te grote investeringsonzekerheid”.

„Meerdere flexibele-woonprojecten komen daardoor niet snel, of zelfs helemaal niet van de grond”, stelt het PBL vast na onderzoek. De overheid wil dat er 15.000 zogeheten flexwoningen per jaar bijkomen voor urgent woningzoekenden. Dit zijn woningen die tijdelijk bestaan, of vaste woningen die verhuurd worden onder een tijdelijk contract. Het idee is dat hiermee sneller woonplekken worden gerealiseerd dan via het bijbouwen van reguliere woningen.

Belemmeringen

Het PBL wijst echter op verschillende praktische belemmeringen. Zo kost het vinden van een geschikte locatie veel tijd en moeite. Bovendien moeten nieuwbouwprojecten soms lang wachten op water- en elektra-aansluitingen. „Daarnaast zijn tijdelijke woningen vaak een onzekere investering, omdat niet duidelijk is hoelang de woningen zullen meegaan, of ze verplaatst kunnen worden en waarheen dan. Dat maakt dat voor vrijwel elk flexwoonproject een zoektocht naar investeerders nodig is die de risico’s willen dragen”, aldus de onderzoekers.

Lees ook: Nieuwbouwwoningen in Limburg fors langer zonder stroom: ‘Het kan dat je anderhalf jaar in de wachtkamer moet zitten’

Ook de beperkte personele capaciteit bij gemeenten en corporaties kan volgens het Planbureau een probleem vormen. „De inzet van mensen op de realisatie van tijdelijke projecten kan ten koste gaan van tijd en aandacht voor de realisatie van permanente woningbouw.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal