Rouwende Japanners nemen afscheid van vermoorde oud-premier Abe

 © ANP/HH

In Tokio is dinsdag door naasten afscheid genomen van de vermoorde oud-premier Shinzo Abe (67). Hoewel de uitvaartdienst in een tempel besloten was, stonden buiten rijen met duizenden rouwende Japanners die Abe de laatste eer willen bewijzen.

redactie

Na de ceremonie werd Abes lichaam langs onder meer zijn voormalige ambtswoning en het parlement in Tokio gereden. De lijkwagen kwam langs premier Fumio Kishida en ministers die zich buiten hadden verzameld. Het was druk op meerdere plekken langs de route, waar onder meer werd gebeden en geapplaudisseerd.

 © ANP/HH

Ook bij het hoofdkantoor van Abes Liberaal Democratische Partij (LDP) kwamen Japanners bijeen om de oud-premier te herdenken. Op een later moment worden mogelijk nog publieke herdenkingen gehouden.

Akie Abe, de vrouw van Shinzo Abe. © ANP/HH

Abe werd vrijdag van enkele meters afstand beschoten tijdens een verkiezingstoespraak in de stad Nara. De verdachte, een 41-jarige man, heeft de moord bekend en tegen de politie verklaard dat hij een wrok tegen de politicus koesterde vanwege diens vermeende banden met een religieuze organisatie.

 © ANP/HH

Abe was de langstzittende premier van Japan. Hij stapte in 2020 op vanwege gezondheidsproblemen. De moordaanslag werd al snel door wereldleiders veroordeeld. Japan heeft meer dan 1700 condoleanceberichten van 259 landen, gebieden en internationale organisaties ontvangen, meldt de minister van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Lees ook: Moordenaar van Shinzo Abe wilde bekende Moonsekte treffen

 © ANP/HH

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal