Vervoer over water: betrouwbaar én kosteneffectief

 © Zuid-Limburg Bereikbaar.

Is transport over water ook iets voor jouw bedrijf? Het is kosteneffectief, betrouwbaar én geeft een forse CO2-reductie. Zelfs met één container loont het al om deze per schip te vervoeren. De logistiek makelaars van Zuid-Limburg Bereikbaar helpen je vakkundig en kosteloos om de overstap naar water te maken.

Zuid-Limburg Bereikbaar

Vervoer over het water is een aantrekkelijk alternatief voor wegtransport. Zo is het containervervoer van Rotterdam naar Zuid-Limburg per binnenvaartschip vaak een stuk voordeliger. Bovendien zijn er op de waterwegen geen files, waardoor de aankomsttijden betrouwbaar zijn. Daarnaast is vervoer over water zeer interessant vanwege de oplopende chauffeurstekorten en hoge brandstofprijzen. Én de CO2-uitstoot daalt met maar liefst 25 tot 50%. Of je nu containers vervoert, pallets of bulk; het kan allemaal per binnenvaartschip. Zelfs met één container loont het al om deze per schip te vervoeren.

Havens binnen handbereikIn Limburg is er altijd een binnenhaven in de buurt. Containers kunnen via de binnenhavens van Born, Roermond, Venlo en Venray vervoerd worden. Ook de havens van Luik en Genk kunnen interessant zijn. Al deze inland terminals verzorgen het transport van de binnenhaven naar jouw vestiging en leveren je container op elk gewenst moment af. Zeker als de container eenmaal op een terminal in Limburg staat, is het een stuk makkelijker plannen om deze op het gewenste tijdstip te laten lossen bij jouw bedrijf. Er varen minimaal 4 keer per week schepen van Rotterdam naar Limburg. De schepen nemen per keer minimaal 150 vrachtwagenladingen mee, doen er circa 24 uur over en varen dag en nacht.

Bulk- en stukgoederenVoor bulkgoederen (bijvoorbeeld zand, staal, grind en hout) en stukgoederen (zoals opslagtanks en machineonderdelen) zijn er in Zuid-Limburg havens in Maastricht, Stein en Born. De overslagbedrijven kunnen bovendien het transport van de binnenhaven naar jouw vestiging verzorgen, en omgekeerd. De schepen vervoeren 300 tot 3.000 ton (10 tot 100 vrachtwagens per keer) en zijn ook geschikt voor grote, lichte producten zoals windmolenonderdelen. Heb je niet in één keer zo’n grote vracht nodig of beschikbaar, dan kun je gebruikmaken van tussenopslag in de havens en toch profiteren van de voordelen om de lading per schip te vervoeren.

BouwlogistiekVervoer over water is ook interessant voor de bouwlogistiek. Denk aan het vervoer van straatstenen en betonelementen van Limburg naar bouwlocaties in de Randstad. Dit vraagt wel om een andere organisatie bij de aannemer. De ontvangst van 30 ton straatstenen (1 vrachtwagen) is wat anders dan de ontvangst van 300 ton straatstenen (1 schip). Levert jouw bedrijf voor bouwprojecten, vraag dan de hoofdaannemer eens om samen te sparren over vervoer via het water. Zo bied je als leverancier bovendien een slimme oplossing voor de komst van zero-emissiezones in ruim 20 steden vanaf 2025.

Gratis advies op maatBen je benieuwd of vervoer over water een haalbare businesscase is voor jouw bedrijf? De ervaren logistiek makelaars van Zuid-Limburg Bereikbaar adviseren je er graag over, gratis en op maat. Zij werken technische én bedrijfseconomische scenario’s voor je uit voor het vervoer per schip. Zo weten zij welke besparing het jouw bedrijf kan opleveren, welke haven je dan het beste kunt gebruiken en welk type schip. Neem contact met ons op:

Miranda Volker: +316 467 184 82 / miranda.volker@zuid-limburg-bereikbaar.nlMark Luikens: +316 511 657 81 / mark.luikens@zuid-limburg-bereikbaar.nl

Voor wie interessant?De logistiek makelaars van Zuid-Limburg Bereikbaar adviseren logistieke bedrijven, verladers en vervoerders. Maar bijvoorbeeld ook bouw(gerelateerde) bedrijven en toeleveranciers, netbeheerders en afvalinzamelaars en -verwerkers. Tientallen bedrijven in Zuid-Limburg kozen al voor slimme en duurzame logistiek en lieten zich daarbij kosteloos adviseren door de logistiek makelaars. Over de overstap van weg naar water, de elektrificatie van het wagenpark en andere oplossingen voor slimme, duurzame logistiek. Laat je ook gratis adviseren!

14 september: Logistiek Café ‘Vervoer over water, het overwegen waard’

Hoe organiseer je vervoer over water? Je hoort er alles over tijdens het Logistiek Café ‘Vervoer over water, het overwegen waard’ van Zuid-Limburg Bereikbaar. Uiteraard verwelkomen we je op een passende locatie: een (passagiers)schip! Ook krijg je een kijkje in de keuken van twee dynamische havens: de containerterminal in Born en de haven van Stein. Het Logistiek Café is gratis.Meld je aan voor het Logistiek Café.