Nederland via ’kleine zusje’ België naar halve finale WK

Ontlading na de vroege 1-0. © ANP/HH

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben dinsdag de halve finales van het WK hockey bereikt. In Amsterdam werd ’klein zusje’ Beglië met 2-1 verslagen. Een late treffer van Freeke Moes scheidde de beide ploegen van elkaar.

Redactie

Waar Nederland de groepsfase in Poule A ongenaakbaar was doorgekomen, daar finishte België achter Australië als tweede in Poule D. Dat de beide lage landen elkaar vervolgens troffen op het pad naar de halve finale was vooral erg speciaal voor Raoul Ehren. De Nederlandse bondscoach van België veroverde tussen 2010 en 2021 maar liefst negen landstitels met de hockeyvrouwen van Den Bosch en kende verschillende speelsters in het oranje dus van haver tot gort.

Ondanks die voorkennis had Nederland in de beginfase de overhand, want niet vreemd was gezien de onderlinge balans tussen de twee buren. De laatste vijf wedstrijden tegen België werden door oranje namelijk allemaal gewonnen. Nederland drong in het eerste kwart ook flink aan, zette België vast op eigen helft en noteerde een strafcorner en twee behoorlijke schietkansen via Maria Verschoor en Lidewij Welten.

Eerste tegenvaller

De belangrijke openingstreffer viel voor de ploeg van Jamilon Mülders ook al voor het eerste kwart verstreken was. België verloor de bal op het middenveld, Nederland schakelde snel om en kreeg via Eva de Goede de bal bij Laurien Leurink. Die bleef koel en bezorgde Ehren zijn eerste tegenvaller.

In het tweede kwart bleef het Nederland dat de klok sloeg, al kreeg België wel wat meer kleur op de wangen. De gelijkmaker kwam zodoende nog gevaarlijk dichtbij, maar een grote kans van de Zuiderburen werd door Oranje scherp verdedigd in de doelmond.

Laurien Leurink (rechts) zorgde voor de belangrijke openingsgoal © ANP/HH

Brutaler België

De Belgen hadden moed geput uit dat tweede kwart, zo bleek na rust al vlug. Nederland kreeg het lastiger met het spel van de ploeg van Ehren en moest halverwege het derde kwart zowaar een strafcorner slikken. Daarmee kregen de Oranjevrouwen ook direct het deksel op de neus, want Alix Gerniers werd met een slimme tip-in het eindstation van een feilloos uitgespeelde corner.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal