Zo kom je zonder veel geld uit te geven leuk de zomervakantie door in Limburg

Kindervakantiewerk in Horst. © Stefan Koopmans

Sittard -

De zomervakantie komt eraan. Heerlijk. De kinderen hebben zes lange weken vrij van school. Maar wat ga je met ze doen als je weinig geld hebt voor een vakantie of groot pretpark? De website en de app kleinebeurslimburg.nl laat goedkope en gratis uitjes in de buurt zien.

Monique Evers

Bij een op de vijf Nederlandse gezinnen is er te weinig geld voor eten, kleding en nieuwe schoolspullen. Laat staan voor vakanties. Maar in de zomervakantie willen ook de kinderen die opgroeien in armoede leuke dingen doen. Waar vind je als ouders al die mooie initiatieven? Het Limburgse kenniscentrum voor sociale zekerheid en armoedebestrijding, Burgerkracht De Pijler, kent de problemen van arme gezinnen maar al goed. Daarom lanceert het de website en app kleinebeurslimburg.nl. Tegelijkertijd start de campagne ‘Geen Geld’ die mensen bewust moet maken van de gevolgen van leven in armoede.

Kinderboerderij Daalhoeve. © Harry Heuts

Zeshonderd initiatieven

Kleinebeurslimburg.nl staat vol met gratis spullen, betaalbare uitjes, leuke activiteiten en goedkope eetadresjes voor mensen met weinig geld. Per gemeente staat waar je terecht kunt. De site telt inmiddels zeshonderd initiatieven.

„Veel mensen weten vaak niet wat er allemaal is”, zegt Benoît Hameleers van Burgerkracht. Hij wil ze graag op ideeën brengen. Op de website staan negen categorieën: eten, kleding, spullen, sport en cultuur, eropuit, lezen en leren, hulp, vervoer en klussen. Door het invoeren van je postcode zie je meteen waar je terecht kunt en op welke afstand. Een gratis kinderboerderij bijvoorbeeld ligt op een afstand van 2,4 kilometer, een leuke speeltuin met zwembad, entree twee euro, ligt maar vier kilometer van huis en over een paar weken start ongeveer om de hoek het kindervakantiewerk. De site laat zien dat op drie kilometer afstand een doorgeefwinkel ligt, voor wie op zoek is naar leuk en gratis speelgoed tijdens vakantie. Je kunt je ook aanmelden als er een klusje in huis gedaan moet worden.

Telefoon

De app werkt volgens Hameleers nog beter dan de website. „We weten namelijk dat lang niet iedereen met een klein inkomen een laptop of computer heeft. Een mobiele telefoon hebben ze meestal wel. Voor wie het lastig vindt om de tekst te lezen zit er ook een dyslexiefunctie op en vanaf augustus ook een voorleesknop.”

Lees ook:Veel leerlingen in Zuid-Limburg groeien op in armoede: ‘Voor je het weet is je zelfbeeld naar de knoppen’

Kleinebeurslimburg.nl is in eerste instantie bedoeld voor mensen die het financieel moeilijk hebben. „Maar iedereen mag er natuurlijk zijn voordeel mee doen”, zegt Hameleers. „Vroeger hadden vooral de mensen met een uitkering het zwaar, maar we zien nu ook zzp’ers en gescheiden mensen die het financieel moeilijk hebben. Het is heel verdrietig om te constateren dat de groep steeds groter wordt. De noodzaak voor initiatieven als de kleinebeurslimburg.nl is alleen maar toegenomen.”

Speeltuin Fort Willem. © Mitchell Giebels

Fijne dag

Burgerkracht De Pijler werkt samen met drie kindfondsen - Leergeld Limburg, Jeugdfonds Sport Limburg en Jeugdfonds Cultuur Limburg - bij de aanpak van kinderarmoede. De provincie Limburg betaalde de ontwikkeling van de website. „We kunnen de armoede niet wegnemen, maar we willen ook niet wegkijken”, zegt Hameleers. „Als we heel veel Limburgers een fijne dag kunnen bezorgen dan is ons initiatief al geslaagd.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal