Marathontopper Nageeye wil ook de boeren helpen in Somalië

Abdi Nageeye. © ANP / ANP

Abdi Nageeye denkt al aan zijn toekomst na de marathon. De winnaar van olympisch zilver wil zijn geboorteland Somalië helpen en de bevolking een beter leven bieden. „Ik hou van het oosten van Afrika, ik ga er na mijn atletiekcarrière wonen en wil dan van betekenis zijn. Als een zakenman die goed wil doen”, zegt de Nederlandse hardloper in aanloop naar de WK atletiek in het Amerikaanse Eugene, waar hij komende zondag start op de marathon.

ANP

„Ik kan daar de boeren helpen bijvoorbeeld. Ik wist niet eens dat Somalië zijn brood bakt van graan uit Oekraïne, terwijl het land groot is en genoeg ruimte heeft om zelf graan te verbouwen. Ik ben ook al bezig met plasticrecycling en wil trainingskampen opzetten om jongeren die aan atletiek willen doen te begeleiden. Met een paar schoenen en een trainingsprogramma kom je al heel ver. Het kan simpel.”

Wereldtopper

Nageeye (33) ontdekte na een bewogen jeugd als tiener het hardlopen in Nederland. Inmiddels is hij wereldtopper op de marathon. Hij stuntte op de Spelen van Tokio in 2021 met olympisch zilver en won dit voorjaar als eerste Nederlander de marathon van Rotterdam in 2.04.56. „Ik ben vanaf jonge leeftijd geholpen door mensen en ik wil graag iets teruggeven. Er ligt in Somalië zeker druk op bekende sporters om iets terug te doen voor hun land, maar ik ervaar dat als positieve druk. Ik ben er graag, mijn gezin woont er en ik wil iets voor de gemeenschap doen. Zodat ik mensen blij kan maken.”

Maar zover is het nog niet, want Nageeye is nog niet klaar met de marathon. Hij wil in Eugene meedoen om de medailles. „Ik had ook kunnen kiezen voor een grote stadsmarathon waar veel geld is te verdienen, maar ik wil deze unieke kans pakken. Het is bijzonder dat de WK atletiek voor het eerst in de Verenigde Staten zijn en dat zie je aan het deelnemersveld. De hele wereldtop doet mee, op Eliud Kipchoge na. Ik ben nu in de positie dat ik een medaille kan pakken en dat is net als die olympische medaille iets moois om aan je kinderen te kunnen vertellen. Ik wil er later ook geen spijt van hebben dat ik nooit aan een WK heb meegedaan.”

Lesje leren

Een strijdplan heeft hij nog niet. Hij weet inmiddels dat de Kenianen en Ethiopiërs hem in de gaten houden. „Die zouden mij graag een lesje leren. Ik kan vertrouwen op mijn eindsprint en mijn duurvermogen. Iedereen mag doen wat ie wil, maar ik wacht tot de laatste kilometers. Of het nou na 38 of 39 kilometer is of in de laatste 100 meter: bring it on…Ik ben er klaar voor.”

Vertrouwen haalt Nageeye uit zijn voorbereiding, die volgens de atleet „perfect” is verlopen. „Ik heb tien weken lang in Ethiopië heel goed kunnen trainen. Ik heb geen pijntjes gevoeld, mijn hamstrings en knie hielden het goed en er was geen stress. Ik let op alle details en daar ben ik heel bewust mee bezig. Er is iedere dag contact met mijn trainer Gary Lough, hij kijkt naar hoe ik me voel en waar ik moet verbeteren.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal