Autobouwers snijden in kleurenpalet

De Renault  Arkana in het ‘snel’ leverbare wit. © ANP

Sittard -

„De Ford Model T is in iedere mogelijke kleur leverbaar als het maar zwart is.” Die legendarische woorden van Henri Ford lijken weer te herleven, nu autofabrikanten als Tesla en Renault snijden in hun kleurkeuze om levertijden te versnellen.

Renault heeft voor zijn nieuwe model Arkana een zogeheten fast track-aanbod. Klanten mogen in Frankrijk kiezen uit maximaal drie kleuren: wit, grijs of zwart. In dat geval garandeert de Franse automaker dat de auto binnen dertig dagen geleverd wordt in plaats van na de gemiddelde levertijd van vijf maanden die geldt voor zes andere standaardkleuren.

Een bron bij Renault heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat dit aanbod ook uitgebreid wordt naar andere landen. Renault wil hiermee zo veel mogelijk de lange levertijden beperken als gevolg van schaarste aan materialen.

Tesla beperkt de kleuren van de Model Y’s die uit de nieuwe fabriek bij Berlijn rollen tot zwart en wit om de stekkerauto’s nog dit jaar te kunnen leveren, meldt Automobilwoche. Wil de klant een andere kleur, dan laat Tesla de auto uit Shanghai komen. De levertijd is dan echter minimaal acht maanden. Qua accessoires was de keuze bij Tesla al beperkt.

Vanwege het materialentekort hebben veel autofabrikanten eerder al het mes gezet in het keuzepakket aan accessoires. Daartoe voelen zij zich ook gedwongen door veelal Chinese nieuwkomers, die door beperkte keuzemogelijkheden voor de klant tegen zeer concurrerende prijzen auto’s in de Europese markt zetten. Zo is de Lynk & Co alleen in blauw en zwart verkrijgbaar en is alleen een uitgebreid standaardmodel van deze SUV met Volvo-onderstel verkrijgbaar.