OM in beroep tegen 11 van de 21 Eris-vonnissen

 © ANP / ANP

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen elf van de 21 verdachten in het omvangrijke liquidatieproces Eris rond motorclub Caloh Wagoh. In deze zaak was vijf keer levenslang geëist. De rechtbank legde de hoogste straf op aan drie verdachten.

Redactie

Het OM gaat onder meer in beroep tegen een aantal vrijspraken, is dinsdag bekendgemaakt. Ook is het OM het niet eens met de hoogte van de straffen van Willem B. (34), Greg R. (74) en Guyno O. (30). De drie zouden betrokken zijn bij, dan wel verantwoordelijk zijn voor het plegen van een moord. De rechter oordeelde echter dat daarvoor te weinig bewijs was.

In het proces oordeelde de rechter eerder dat er sprake was van „een criminele organisatie, die zich fulltime met het plegen van liquidaties bezighield, zo nodig 24 uur per dag”. De berichten waarin werd gesproken over de moordplannen waren „huiveringwekkend”. Veel moordopdrachten kwamen volgens de rechtbank vermoedelijk van Ridouan Taghi en werden uitgezet bij de organisatie „die over leven en dood meende te kunnen beschikken”.

In deze strafzaak, die over vijf moorden en meerdere pogingen daartoe gaat, had het OM vijf keer levenslang geëist. De 34-jarige Willem B. kreeg uiteindelijk dertig jaar opgelegd in plaats van levenslang. Tot onvrede van het OM, zo blijkt nu.

Greg R., die wordt gezien als een soort godfather en prominent lid van de motorclub, hoorde eerder levenslang eisen maar de rechtbank veroordeelde hem tot een celstraf van zes jaar en negen maanden. Ondanks de lager uitgevallen straf, ging R. volgens het OM hiertegen zelf ook in beroep.

Lees ook: Drie keer levenslang in liquidatieproces Eris

Eén onderdeel van het proces Eris is afgesplitst van de rest van de zaak. Het gaat daarbij om twee mannen die betrokken zouden zijn geweest bij de uitvoering van de moord op Jap Tjong. Tegen de twee verdachten, waaronder Guyno O., werd een levenslange straf geëist. Volgens de rechtbank was O. wel bij de moord aanwezig, maar wist hij niet dat deze zou plaatsvinden. Hij werd daarom vrijgesproken, maar het OM denkt daar anders over.

Daarnaast gaat het OM in beroep tegen de zaken van Marciano M. en Ferhan Y. Zij hoorden eerder respectievelijk 25 en 26 jaar cel tegen zich eisen, maar werden uiteindelijk veroordeeld tot één jaar.