Zorg zoals thuis voor mensen met dementie in Sittard

 © Dagelijks Leven.

Twee spiksplinternieuwe, kleinschalige woonzorglocaties voor mensen met dementie, direct naast elkaar gelegen aan de Breitnerstraat in Sittard. Beide met dezelfde uitstraling, beide met een grote tuin, beide betaalbaar en beide met 21 studio’s. Toch krijgen Het Roufshuis en Het Siterhuis elk een heel eigen karakter en sfeer, voorspellen locatiemanagers Yvonne Baadjou en Sandra van der Loo. “Het belangrijkste is dat de bewoners zich écht thuis gaan voelen.”

Dagelijks Leven

Het Siterhuis opent naar verwachting in oktober de deuren voor de eerste bewoners, Het Roufshuis in november. De toekomstige bewoners zijn 24 uur per dag verzekerd van persoonlijke zorg op maat. Naast het professionele zorgteam werken er in elk huis onder meer ook gediplomeerde activiteitenbegeleiders, die zorgen voor zinvolle dagbesteding, en een kok die dagelijks een verse maaltijd bereidt. Bewoners die dat leuk vinden, mogen altijd helpen in de keuken. In de tuin aan de slag of de was opvouwen? Liever alleen in de eigen studio rustig een kruiswoordpuzzel maken? Alles mag, niets moet.

Bewoners echt leren kennen“We willen dat mensen zoveel mogelijk doorleven zoals zij dat zelf willen en gewend zijn”, legt Sandra van der Loo van Het Roufshuis uit. “Dus niet opleggen wat wij willen, niet uit handen nemen wat zij zelf graag doen. De bewoners in hun waarde laten.” Het is een belangrijk onderdeel van de visie van Dagelijks Leven, de landelijke zorgorganisatie waarvan Het Roufshuis en Het Siterhuis straks de nieuwste woonzorglocaties zijn. “Wij leren de bewoners echt kennen, we zien en horen hen en laten hen hun eigen keuzes maken.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Leven met een gouden randjeDe locatiemanagers hebben beiden de nodige ervaring met de ziekte dementie. In hun werk, maar ook persoonlijk. Yvonne Baadjou vertelt over haar moeder. “Zij heeft altijd een druk leven gehad, is altijd zo zorgzaam geweest, ik vind dat ze verdient dat er aan dat leven ook in deze periode een gouden randje blijft zitten. Ik kan niet wachten om daarin voor de bewoners van Het Siterhuis iets te mogen betekenen, samen met het team.” Met de zorg zoals deze bij Dagelijks Leven is vormgegeven, komt dat goed, weet Sandra. “Écht persoonlijke zorg, echte aandacht. Weten wie iemand is en wat hij of zij waardeert. Dat is zo belangrijk.”

Betaalbaar voor iedereenKijken naar mogelijkheden, in plaats van beperkingen, vult Yvonne aan. “Je laten leiden door wat de bewoner wil, welke zorg hij of zij nodig heeft... Dat is wat mij heel erg aanspreekt in deze zorg. En dan is wonen bij Het Roufshuis of Het Siterhuis ook nog betaalbaar voor iedereen, zelfs voor wie alleen AOW als inkomen heeft.” Het uiteindelijke doel van de locatiemanagers? “Dat de bewoners zich écht thuis voelen”, zegt Sandra. “Daar zorgen we samen voor, met een zorgvuldig samengesteld team. Wij zijn er om de bewoners te ondersteunen, zij wonen in het huis. Het is hún thuis.”

 © Dagelijks Leven.

Geïnteresseerd in wonen of werken in Het Roufshuis of Het Siterhuis? Neem voor meer informatie contact op met Sandra van der Loo (s.vanderloo@dagelijks-leven.nl of 06 – 12 48 02 35), Yvonne Baadjou (y.baadjou@dagelijks-leven.nl of 06 - 25 10 88 73) of opstartmanager Richard Keuninx (r.keuninx@dagelijks-leven.nl of 06 – 82 70 83 68). Zie ook www.dagelijks-leven.nl/sittard.