Doelstelling taxusinzameling nog ver weg, meer snoeisel nodig voor strijd tegen kanker

 © Stichting Taxus Taxi.

Venlo -

Stichting Taxus Taxi is alweer een aantal weken volop bezig met de taxusinzameling in de strijd tegen kanker. De doelstelling van 125.000 kilo snoeisel is nog erg ver weg.

Normaal gesproken zamelt Stichting Taxus Taxi met haar team vrijwilligers in enkele maanden circa 500.000 kilo vers taxus groen in. Dit jaar is alles anders en hebben zij een doelstelling van 125.000 kilo gesteld.

Mede vanwege kostenbesparing heeft de stichting voor het jaar 2022 een beperkter werkgebied. Ondanks dat 125.000 kilo slechts een kwart is van wat Taxus Taxi normaal gezien inzamelt, blijkt het lastiger dan gedacht deze doelstelling te behalen. Op het moment van schrijven is er een hoeveelheid van circa 55.000 kilo gedoneerd. Dit wil zeggen dat de stichting in ongeveer een maand tijd nog 70.000 kilo snoeisel moet inzamelen. Dit lijkt makkelijk haalbaar, maar dat zal in het huidige tempo toch nog een uitdaging worden.

Deelnemende gemeenten

Stichting Taxus Taxi doet een oproep aan iedereen uit de volgende gemeenten om taxussnoeisel te doneren: Asten, Berg en Dal, Bernheze, Beuningen, Boekel, Boxtel, Cranendonck, Deurne, Druten, Duiven, Geldrop- Mierlo, Gemert- Bakel, Gennep, Heeze-Leende, Helmond, Heumen, Horst aan de Maas, Laarbeek, Landerd, Land van Cuijk, Leudal, Lingewaard, Meierijstad, Montferland, Mook en Middelaar, Nederweert, Nuenen Gerwen en Nederwetten, Oisterwijk, Oss, Oude IJsselstreek, Overbetuwe, Peel en Maas, Sint-Michielsgestel, Someren, Son en Breugel, Uden, Venray, Weert, West Maas en Waal, Westervoort, Wijchen en Zevenaar.

Het aanmelden van taxussnoeisel kan via de website www.taxustaxi.nl, per e-mail of telefonisch: 085- 489 6350.

Deelnemen zonder Taxus Taxi Tas

Een andere keuze die de stichting heeft moeten maken is om dit jaar niet te werken met uitgiftepunten van de Taxus Taxi Tas. Maar ook zonder de befaamde tas is deelname mogelijk. Het snoeisel kan dan gewoon los op een hoop gelegd worden.

Einddatum taxusinzameling

Ondanks dat de inzameling pas enkele weken aan de gang is, komt ook de einddatum elke dag dichterbij. Zoals het er nu naar uitziet, zal er nog ongeveer één maand taxussnoeisel worden ingezameld. Taxus Taxi geeft aan constant te monitoren hoeveel werkzame stof er in de naaldjes van de taxus aanwezig is. Zij zal het dan ook melden wanneer een definitieve einddatum voor 2022 bepaald is.

Kanker is doodsoorzaak nummer één in Nederland. Jaarlijks sterven er zo’n 46.000 mensen aan deze ziekte. Door de inzameling van taxussnoeisel kan de stichting iets betekenen voor mensen die lijden aan deze vreselijke ziekte. De taxusnaalden bevatten dé basisgrondstof voor chemotherapieën. In de zomermaanden is de stichting hard aan het werk om zoveel mogelijk taxussnoeisel in te zamelen.

Lees ook: Lekker bakken in de zon? De prijs betaal je na je vijftigste

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal