Bond: vergoedingen teruggeleverde stroom via zonnepanelen te laag

 © DIJKSTRA BV

DEN HAAG -

Veel consumenten met zonnepanelen krijgen nog steeds een te lage vergoeding voor de overtollige stroom die ze teruggeven aan het net, concludeert de Consumentenbond na onderzoek.

onze verslaggeverBron: ANP

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelde in eerdere beleidsregels dat de vergoeding voor teruggeleverde stroom minimaal 70 procent van het kale leveringstarief moet zijn. „Maar, in afwachting van een nieuwe energiewet geldt die leidraad niet meer. En daar maken energiebedrijven handig gebruik van door consumenten een lagere vergoeding te betalen”, stelt de consumentenorganisatie.

De bond wil dat klimaatminister Rob Jetten snel een nieuwe minimumvergoeding vaststelt voor deze zonnestroom, omdat de nieuwe regelgeving pas in 2025 ingaat. „Maar nu is al duidelijk dat de minimale terugleververgoeding zelfs nog iets hoger zal liggen dan die 70 procent van het kale leveringstarief. Wij roepen de minister daarom op om zo snel mogelijk aan te geven wat de ondergrens precies wordt, zodat de ACM energieleveranciers hieraan kan houden”, aldus de Consumentenbond.

Volgens de organisatie biedt de helft van alle energieleveranciers een (veel) te lage vergoeding voor teruggeleverde zonnestroom. Vijf leveranciers betalen zelfs minder dan 15 procent van het kale leveringstarief. Dat zijn: Energiedirect.nl, Essent, Mega, Vattenfall en Vrijopnaam. Enkele leveranciers zijn wel guller geworden, maar een paar andere juist gieriger. Zo liet Budgetenergie in juni haar klanten weten de terugleververgoeding te verlagen van 100 procent naar 50 procent.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal