Duplantis springt met polsstok naar goud met wereldrecord, Vloon mist aanvangshoogte

Armand Duplantis. © AFP

Armand Duplantis heeft op de WK atletiek in het Amerikaanse Eugene de wereldtitel bij het polsstokhoogspringen veroverd in een wereldrecord. De Zweed ging over een hoogte van 6,21 meter. Dat was 1 centimeter hoger dan de 6,20 meter die hij dit voorjaar bij de WK indoor in Belgrado haalde.

RedactieBron: De Telegraaf

Duplantis was als zo vaak de enige die over de 6 meter wist te zweven. De Amerikaan Christopher Nilsen behaalde zilver met een hoogte van 5,94. Het brons was voor de Filipijn Ernest John Obiena, die ook over 5,94 wipte, maar daarvoor meer pogingen nodig had.

Duplantis verbeterde eerst het kampioenschapsrecord door in één keer over 6,06 meter te springen. Daarna liet hij de lat op wereldrecordhoogte leggen, in de wetenschap dat hij een cheque van 100.000 dollar zou innen wanneer het zou lukken. Bij zijn eerste poging tikte hij de lat er nog af, maar zijn tweede sprong was feilloos. Uitzinnig van vreugde vierde hij zijn supersprong.

De pas 22-jarige Zweed wist dat hij in vorm was, want eind juni had hij ook al 6,16 meter gesprongen. Dat was op dat moment de hoogste sprong ooit in de buitenlucht. Duplantis deed in juni ook mee aan de FBK Games in Hengelo. Hij wilde daar ook heel hoog springen, maar omdat het regende zag hij toen af van een aanval op het wereldrecord.

Vloon mist aanvangshoogte

Menno Vloon was snel klaar in de finale. De Zaankanter haalde zijn aanvangshoogte van 5,55 meter niet en lag als eerste uit de wedstrijd.

Lees ook: Technische baas na slecht WK-slot: ‘Nog steeds mooi weer in Nederlandse atletiek’

„Het inspringen ging heel goed, maar daarna wist ik niet meer waar ik zat met mijn aanloop. Ik heb geen idee waar dit vandaan komt. Ik heb dit nooit eerder meegemaakt”, zei een aangeslagen Vloon na zijn mislukte optreden. „Ik baal ontzettend, want ik weet dat er heel veel in zit bij mij en ik ging ook voor een medaille. Nu is het de laatste plaats met geen hoogte.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal