Foto-expo Humberto Tan over 100-jarigen komt naar Maastricht

Humberto Tan komt met een foto-expositie naar Maastricht. © ANP Kippa

Maastricht -

Tv-presentator Humberto Tan exposeert volgend jaar in het Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht.

Rob Cobben

Morgen wordt het beter is een expositie van Tan over 100-jarigen, hun levenslessen en toekomstdromen. Tan stelde voor dit project, waaraan hij vier jaar heeft gewerkt, aan meer dan honderd 100-jarigen één en dezelfde vraag: „Wanneer was de gelukkigste tijd van je leven?” Hij maakte bij deze interviews ook portretten die getoond worden in het Maastrichtse museum.

In november van dit jaar komt er ook een boek uit onder de titel: Morgen gaat het beter. Daarin schetst hij een intrigerend tijdsbeeld van de afgelopen eeuw en portretteert hij alle ouderen die hij voor zijn project geïnterviewd heeft.

Perfecte Plaatje

De 56-jarige Tan, die afgelopen zondagavond te zien was in het tv-programma Zomergasten, fotografeert al decennia. Als vijfjarig jongetje raakte hij gefascineerd door het modellenwerk van zijn oudere broer en dan vooral door de camera. Later, toen hij veel ging reizen, nam hij altijd een compactcamera mee. In 2016 won hij het tv-programma Het Perfecte Plaatje, waarin bekende Nederlanders met een passie voor fotografie de strijd met elkaar aangaan.

Deelname aan dat programma motiveerde hem om zich serieuzer met fotografie bezig te gaan houden. Hij maakte de afgelopen jaren onder meer fotoreportages voor Het Rode Kruis en het Wereld Natuur Fonds. Van beide organisaties is hij ambassadeur. Ook ging hij met zijn camera op pad voor National Geographic. Hij trok door het Velebit-gebergte in Kroatië en het Abruzzo Nationaal Park in Italië. Van die trip werd tevens een documentaire gemaakt, Door Het Oog, die uitgezonden werd op het tv-kanaal van National Geographic.

Vluchtelingen

In 2017 bezocht Tan op uitnodiging van Het Rode Kruis vluchtelingenkampen in Bangladesh. De foto’s die hij daar maakte, waren te zien op een tentoonstelling in Zwolle. Eerder exposeerde hij ook in de Libertine Gallery in Amsterdam Daar toonde hij foto’s die hij heeft gemaakt op Aruba.

Morgen wordt het beter, vanaf september 2023 te zien in Fotomuseum aan het Vrijthof, wordt Tans grootste expositie tot dusver.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal