Limburgse veehouders vragen hond niet uit te laten in de wei; uitwerpselen kunnen voor miskraam bij runderen zorgen

 © LLTB

Regio -

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB roept baasjes op hun honden aan te lijnen in buitengebieden, en uitwerpselen op te ruimen in weilanden. Honden brengen via ontlasting een infectie over op runderen die zorgt voor miskramen.

Redactie

Honden kunnen neospora-infecties op runderen overbrengen. De parasiet neospora caninum geldt wereldwijd als een belangrijke veroorzaker van miskramen onder runderen, waarbij de vrucht in de baarmoeder wordt afgestoten.

De hond fungeert als gastheer voor deze parasiet. De hond wordt er zelf niet ziek van, maar brengt het wel via ontlasting over op runderen. Door het eten van gras of kuilvoer dat vervuild is met ontlasting van honden nestelt de parasiet zich in de koe en veroorzaakt het verwerpen van het ongeboren kalfje. Dit leidt tot toenemende bezorgdheid bij rundveehouders.

De agrarische sector in Limburg vraagt daarom dringend medewerking van hondenbezitters om het besmettingsgevaar bij koeien zoveel mogelijk te voorkomen. „Laat uw hond zijn of haar behoefte doen in de wegberm of op andere plaatsen waar rundvee er niet mee in aanraking kan komen.”