Betogers dringen Iraaks parlement binnen

 © ANP / AFP

Aanhangers van de invloedrijke sjiitische leider Moqtada al-Sadr zijn woensdag de zwaarbeveiligde groene zone in de Iraakse hoofdstad Bagdad binnengedrongen om politieke hervormingen af te dwingen. In die zone bevinden zich overheidsinstellingen, ambassades en ook het parlement. Ondanks politieoptreden met traangas lukte het sommigen het parlementsgebouw binnen te komen.

Redactie

Premier Mustafa al-Kazimi riep demonstranten op zich onmiddellijk terug te trekken uit de groene zone. Hij verzekerde dat de politie staatsinstellingen en buitenlandse missies zal beschermen en de veiligheid en orde zal bewaren. Getuigen meldden slachtoffers onder de demonstranten door vuurwapens.

De demonstranten protesteren vooral tegen premierskandidaat Mohamed Shia al-Sudani, een 52-jarige oud-minister en voormalig provinciegouverneur. Hij is naar voren geschoven door een alliantie van pro-Iraanse sjiitische groeperingen, die tegenstanders van al-Sadr samenbrengt.

Duizenden aanhangers van al-Sadr hadden zich eerder op de dag buiten de groene zone verzameld om te demonstreren tegen zijn mogelijke benoeming. Sommige demonstranten zeiden in de zone te blijven totdat hun eisen worden ingewilligd.