Vitusschool in Well krijgt eerst kindvriendelijke speelplaats in gemeente Bergen met veel natuur en water

Well -

Het schoolplein van de Vitusschool in Well is het eerste schoolplein in de gemeente Bergen dat veel groen en blauw gaat herbergen.

De school draagt daarmee bij aan de ambitie van het programma Waterklaar, om tachtig procent van alle basisschoolpleinen in Noord- en Midden-Limburg om te vormen van een traditioneel (betegeld) schoolplein naar een gezonde leer- en speelomgeving waar natuur en water centraal staan.

Tegels

Net als bij het gros van schoolpleinen liggen op het speelplein van de Vitusschool veel tegels. Er is weinig groen, bomen zijn er nauwelijks. Regenwater kan niet worden opgeslagen en er is weinig ruimte om verkoeling op te zoeken tijdens hete zomers. Het veranderende klimaat vraagt om aanpassing van deze schoolpleinen.

Een groenblauw schoolplein

Bij een groenblauw schoolplein wordt hier rekening mee gehouden. Tegels worden zoveel mogelijk vervangen door groen, zodat het regenwater in de grond kan zakken. Bomen zorgen voor natuurlijke schaduwplekken en er worden natuurlijke speelelementen verwerkt. Een groenblauw schoolplein is een kindvriendelijke plek om te spelen en te leren over natuur, biodiversiteit, voeding en klimaat.

De aanpak

In de gemeente Bergen wordt als eerste het plein van de Vitusschool in Well onder handen genomen. Onder begeleiding van een zogeheten Groenblauwe coach gaan docenten, kinderen en ouders aan de slag om het huidige schoolplein om te vormen naar een duurzame, klimaatvriendelijke omgeving. De leerlingen zijn in ieder geval erg enthousiast over de plannen en kunnen niet wachten om van start te gaan.

GroenBlauwe Revolutie

De zogeheten GroenBlauwe Revolutie Schoolpleinen is een project van Waterklaar. Waterklaar richt zich op het vergroten van de bewustwording over klimaatadaptie en het stimuleren van inwoners en bedrijven om maatregelen te nemen in de eigen leefomgeving. Denk hierbij aan het afkoppelen van het regenwater op het riool, het ontstenen van tuinen en het verbeteren van de biodiversiteit.

Klik hier voor meer informatie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal