China waarschuwt Biden ’niet met vuur te spelen’ rond Taiwan

Xi Jinping. © ANP

De Chinese leider Xi Jinping heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden gewaarschuwd „niet met vuur te spelen” voor wat betreft Taiwan. De Verenigde Staten moeten zich houden aan het zogenoemde één-China-principe, dus dat Taiwan deel is van China en niet onafhankelijk. Amerikaanse acties moeten in overeenstemming zijn met hun woorden, zou Xi tegen Biden hebben gezegd in hun jongste telefoongesprek, melden Chinese staatsmedia.

RedactieBron: ANP

Het communistische China verzet zich krachtig tegen een onafhankelijk, westers georiënteerd Taiwan. Beijing wil ook geen inmenging van buitenlandse krachten in de kwestie, aldus Xi. „Degenen die met vuur spelen, zullen zich uiteindelijk verbranden. Ik hoop dat de Amerikaanse kant dat volledig begrijpt.” Xi gebruikte dergelijke woorden eerder al om het Chinese standpunt kracht bij te zetten.

Beide presidenten zouden hun gesprek „openhartig en diepgaand” hebben gevonden, aldus Chinese staatsmedia verder. Volgens het Witte Huis telefoneerden Biden en Xi ruim twee uur met elkaar en was het contact bedoeld om de relatie stabiel te houden ondanks toenemende spanningen. Het was het vijfde gesprek tussen de twee wereldleiders, dat volgens ingewijden onder meer is ingegeven door het aangekondigde bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, aan Taiwan.

Pelosi wil met haar bezoek haar steun aan Taiwan betuigen, nu het eiland onder toenemende druk van China staat. Beijing beschouwt Taiwan als afvallige provincie en heeft al aangegeven dat een bezoek van Pelosi tot „resolute en krachtige” maatregelen zal leiden, waaronder het instellen van een vliegverbod rond het eiland.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal