Inflatie loopt in juli weer op tot 11,6 procent na eerdere daling

Door een dreigende recessie en inflatie liggen faillissementen op de loer. © ANP

Den Haag -

De inflatie in Nederland is in juli weer opgelopen in vergelijking met een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Redactie

De inflatie bedroeg op jaarbasis 11,6 procent, tegen 9,9 procent in juni. Daarmee blijft de inflatie op een zeer hoog niveau, aangejaagd door de gestegen energieprijzen en de hogere prijzen voor levensmiddelen.

Consumentenprijzen

Na de stijging van de consumentenprijzen met 11,7 procent in maart nam de inflatie in april, mei en juni juist geleidelijk wat af. Het statistiekbureau meldt de cijfers via de Europees geharmoniseerde methode, die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken.

Lees ook: De Verenigde Staten zijn in een recessie beland

Het CBS publiceert later het maandcijfer over de inflatie volgens zijn eigen rekenmethode. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing. In juni bedroeg deze inflatie 8,6 procent in vergelijking met een jaar eerder. In mei was dat nog 8,8 procent.

Eurozone

De inflatie in de eurozone is in juli verder gestegen naar een nieuw recordniveau, wederom aangejaagd door de hoge prijzen voor energie en levens- en genotmiddelen. Volgens een voorlopige raming van het Europese statistiekbureau Eurostat klom de inflatie naar 8,9 procent op jaarbasis, van 8,6 procent in juni. De hoge inflatie zet de koopkracht van huishoudens onder druk en kan de economie schaden als consumenten de hand meer op de knip gaan houden.

De inflatie kwam daarmee hoger uit dan economen hadden verwacht. Zij rekenden in doorsnee op 8,7 procent. De verder oplopende inflatie vergroot de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente verder te verhogen. De ECB kwam vorige week met een renteverhoging van een half procentpunt, de eerste rentestap sinds 2011. ECB-president Christine Lagarde zei toen dat de inflatie voorlopig nog ongewenst hoog zal blijven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal