Vanaf half september herhaalprik corona voor 12-plussers

 © Hollandse Hoogte / Robin Utrecht ROBIN UTRECHT

Sittard -

Naar verwachting kan vanaf half september iedere 12-plusser een herhaalprik tegen het coronavirus krijgen, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.

Redactie

Eerst zijn zorgmedewerkers met patiëntencontact en mensen met een verhoogd medisch risico aan de beurt en daarna mag de rest.

Volgens Kuipers is de herhaalprik nodig om de bescherming tegen ziekte en sterfte op peil te houden. Het kabinet houdt rekening met een nieuwe coronagolf in het najaar.

Geüpdatet vaccin

Waarschijnlijk wordt met een geüpdatet vaccin geprikt, als blijkt dat deze beter beschermt dan de huidige vaccins. Deze prik moet eerst nog geregistreerd worden door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet over te gaan tot een volgende vaccinatieronde. Een toename van het aantal infecties kan druk op de zorg veroorzaken en ook elders in de samenleving voor ontwrichting zorgen.

Voor 60-plussers is het mogelijk al de vijfde coronaprik. Eerst kregen zij de gewone serie van het vaccin, die meestal bestond uit twee prikken. Daarna kwamen zij in aanmerking voor een boosterprik en voor een zogenoemde herhaalprik.

Lees ook: Zorgen om nieuwe vaccinatiecampagne

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal