Taakstraf voor vrouw van moord verdachte Maastrichtse huisarts

Huisarts W. uit Maastricht die verdacht wordt van het vermoorden van zijn schoonmoeder.  © ANP / Aloys Oosterwijk

Maastricht/Roermond -

Andrea W., de echtgenote van de van moord verdachte huisarts W. uit Maastricht, is door de rechtbank in Roermond veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden voor het gebruiken van een vals testament. Notaris V., die het document opstelde, krijgt dezelfde straf.

Sjors van Beek en Paul Bots

Volgens de rechtbank heeft de notaris valsheid in geschrifte gepleegd, maar is niet bewezen dat de vrouw daar bewust aan heeft meegewerkt. De dochter had wel moeten weten dat haar moeder niet meer in staat was een wilsverklaring af te geven. Ze heeft het testament ook opzettelijk gebruikt om de erfenis te krijgen, stelt de rechtbank. Ze heeft op grove wijze misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van haar eigen moeder, stelt de rechtbank.

De moeder overleed vlak nadat het document was opgesteld. De man van W., tevens huisarts in Maastricht, wordt verdacht van het vermoorden van zijn schoonmoeder. Tegen hem werden twaalf jaar cel, en een beroepsverbod van 17 jaar geëist. Het vonnis in zijn zaak wordt later vrijdagmiddag bekend.

De 76-jarige schoonmoeder overleed in 2016 in verpleeghuis Martha Flora in Maastricht. Haar schoonzoon was haar arts. Volgens hem was de schoonmoeder terminaal. Hij diende haar naar eigen zeggen medicijnen toe voor palliatieve sedatie, het verzachten van de stervensfase. Volgens justitie heeft hij de vrouw echter opzettelijk gedood omdat hij uit was op haar vermogen van bijna drie ton en haar huis in Frankrijk.

Lees ook: 12 jaar cel en beroepsverbod van 17 jaar geëist tegen Maastrichtse huisarts voor moord op schoonmoeder

De in Duitsland geboren schoonmoeder woonde in Frankrijk. In het jaar voor haar dood werd ze door haar dochter, met wie ze jaren geen contact meer had gehad, naar Nederland gehaald en in Martha Flora ondergebracht. Eenmaal in Nederland werd een testament opgemaakt waarin de dochter werd aangewezen als erfgenaam.

Volgens de rechtbank heeft Andrea W. duidelijk een initiërende en sturende rol gehad bij het tot stand komen van de akte, maar kan niet worden vastgesteld dat de vrouw bewust met de notaris heeft samengewerkt om een valse akte opgesteld te krijgen. Wel heeft ze het valse document gebruikt om de erfenis te krijgen en had daarbij enkel oog voor financiële belangen, stelt de rechtbank die wel strafvermindering geeft omdat de zaak te lang heeft geduurd.

De rechtbank vindt dat de notaris wel ‘volstrekt onvoldoende’ heeft onderzocht of de schoonmoeder wilsbekwaam was. Ook liet hij de vrouw het testament waarmee ze alles naliet aan haar dochter niet vooraf lezen, en werd het document niet vertaald. De vrouw sprak alleen Frans en Duits. Omdat hij niet kon nagaan of het testament werkelijk de wil van de schoonmoeder weerspiegelde, is er sprake van valsheid in geschrifte, aldus de rechtbank.

Volgens de rechtbank heeft de notaris niet willens en wetens samengewerkt met de arts en zijn vrouw bij het vervalsen van het testament. De notaris heeft ernstig afbreuk gedaan aan het vertrouwen dat je in een notaris moet en mag hebben, aldus de rechtbank.

Bij een huiszoeking bij de huisarts werd een ouder handgeschreven testament gevonden waarin de vrouw al haar bezittingen aan haar oude Franse buurman naliet.

Lees ook: Vier ampullen in een envelop: een reconstructie

De notaris die het testament opstelde waarmee de erfenis naar de dochter ging, is tuchtrechtelijk al uit zijn ambt gezet. Vanwege die zware tuchtrechtelijke straf eiste justitie eerder deze maand alleen een voorwaardelijke celstraf van 1,5 jaar tegen de notaris. De rechtbank telt daarbij op dat de zaak erg lang op zich liet wachten, en komt daarom tot een voorwaardelijke celstraf van negen maanden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal