Koninklijke Harmonie Thorn moet op WMC titel aan Portugezen laten

De Koninklijke Harmonie uit Thorn in actie zaterdag. © Bas Quaedvlieg

Kerkrade -

Ze waren vooraf de favoriet, maar het is de Koninklijke Harmonie Thorn en zijn dirigent Jan Cober niet gelukt om op het WMC in Kerkrade de wereldtitel te pakken. Ze moesten Orchestra de Sopros da Academia de Artes uit Portugal voor laten gaan.

Ivar Hoekstra

De Portugezen kregen 97.23 punten van de jury en de harmonie uit Thorn 96.63 punten.

Recensent Maurice Wiche van deze krant was zaterdagavond onder de indruk van het optreden van de harmonie van Thorn waarvan hij grote gedeeltes „meesterlijk” vond. Maar Wiche zag ook onvolkomenheden: „De zuiverheid laat regelmatig te wensen over – teveel voor deze divisie – net zoals de solistische capaciteit. Het blijkt vooral uit de schrale opening van Goldberg 2012 van Sven Giske, een stuk waarin de strenge barokmeester Bach een hippe jazzy outfit krijgt. De excentrieke muziek eist daarnaast zoveel aandacht dat het kinderballet er door raakt ondergesneeuwd.”

Het zou de tweede keer zijn dat de Thorn op het WMC de wereldtitel in de concertafdeling in de wacht kon slepen, eerder lukte dat in 1997 wel.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal