Boerenclubs proberen weer op één lijn te komen

 © ANP/HH

Alle boerenorganisaties komen woensdagavond bij elkaar in een poging om opnieuw één front te vormen. Ook Sjaak van der Tak, de voorzitter van land- en tuinbouworganisatie LTO, zal erbij zijn. „Ook hij ziet in dat het belangrijk is dat we als boerenorganisaties op een lijn zitten.”

Connie de Jonge

De aankondiging volgt op snoeiharde kritiek van actiegroep Farmers Defence Force op de opstelling van LTO, de grootste boerenbelangenclub. Die kondigde afgelopen week aan toch bereid te zijn met bemiddelaar Johan Remkes om tafel te gaan. Tot woede van FDF-voorman Mark van den Oever. Hij sprak van ‘verraad’ en een ‘tuinslangruggegraat’.

De boerenorganisaties spraken tijdens de grote demonstratie in Stroe immers af om te allen tijde een lijn te trekken tegenover het kabinet.

Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland. © ANP/HH

Onder de boerenachterban is veel achterdocht over LTO. Dat zou mogelijk te veel meebuigen met de stikstofplannen van het kabinet. Om dat te voorkomen, is de gedachte, is het misschien toch beter om dan zelf toch ook maar aan te schuiven. De toezegging van premier Rutte dat er geen taboes zijn en dat alles besproken kan worden, geloven veel agrariërs niet. „Dat doen we pas als het kabinet zijn plannen terugtrekt.”

Praten met Remkes

Voor LTO was Ruttes belofte genoeg om vrijdag met Remkes te gaan praten. Een woordvoerder van LTO bevestigt dat alle boerenvertegenwoordigers elkaar woensdagavond in de buurt van Nijkerk ontmoeten. Hij spreekt van „vooroverleg voor het gesprek met Remkes op vrijdag.” Of er daarna een gezamenlijke verklaring komt, kon hij nog niet zeggen.

Agractie

Boerenbeweging Agractie weet nog niet of de groep in gesprek gaat met Remkes. Dat laat Erik Luiten van de actiegroep maandag weten, nadat Remkes met Agractie had gebeld om de mogelijkheden te bespreken om bij elkaar te komen op vrijdag.

„Het gaat ons om twee dingen: de rol van Remkes en hoeveel ruimte er is voor inhoudelijke zaken”, vertelt Luiten. „Geen enkele boer heeft veel vertrouwen in de onafhankelijke positie van Remkes. We wilden weten hoe hij toch die onafhankelijkheid kon bewaren. Hij heeft ons nu verzekerd dat we als gelijkwaardige partners van het kabinet aan tafel zitten.” Dat stelde de actiegroep wel iets gerust, aldus Luiten. Agractie vond het begin juli „onzin” dat Remkes werd aangesteld als bemiddelaar, vanwege zijn betrokkenheid bij een eerdere rapport over stikstof en door de rol die hij als informateur heeft gespeeld bij het vormen van kabinet Rutte IV.

Nu Remkes heeft verzekerd onafhankelijk te zullen zijn, is het volgens Agractie afwachten welk antwoord het kabinet geeft op de inhoudelijke punten die de actiegroep wil bespreken. „We willen de ruimte krijgen om te spreken over de punten die wij hebben genoemd.” Zo wil de actiegroep onder meer dat boeren een natuurvergunning krijgen, dat er ruimte is voor innovatie en dat de overheid niet vastlegt in de wet wat de grens is waarbij de natuur aangetast wordt door de neerslag van stikstof.

Lees ook: Kamerleden willen ‘bewijs’ stoppende veehouders en natuurherstel

Het is volgens Luiten onduidelijk wanneer het kabinet met een antwoord komt op de vraag van Agractie om de inhoudelijke punten te bespreken. Hij weet daarom niet zeker of de club vrijdag al aansluit aan tafel bij Remkes.