Fietsend door Zuid-Frankrijk, speurend naar wantsen in platanen

De zeldzame plataannetwants. © Piet Schuttelaar

Stein -

Om de week tekent columnist en natuurliefhebber Piet Schuttelaar uit Stein een verhaal op vanuit zijn natuurhuisje. Deze week vertelt hij over de zeldzame plataannetwants.

Piet Schuttelaar

Nadat ik ooit een foto zag van de zeldzame plataannetwants, werd deze bijgeschreven op mijn bucketlist. Het is een piepkleine prachtige wants van zo’n 3 millimeter groot, die het onderkomen zoekt in de plataan.

Platanen

Platanen zijn hier aangeplant en worden getypeerd door de mooie grijsgroene gladde stam, met grote plakken loszittende bast, die de stam het bekende plekkenpatroon geven. De soort werd in Nederland voor het eerst in 2008 aangetroffen, en daarna nog maar sporadisch in Limburg gezien. Hier heb ik diverse platanen geïnspecteerd, maar zonder resultaat.

Lees ook: Wat te doen als je gestoken wordt door een wesp of hoornaar

Dit jaar zomervakantie in Zuid-Frankrijk. Ze domineren, dorpspleinen, straten, secundaire wegen, lanen en zelfs landwegen. Tijdens een van onze fietstochten zag ik langs een landweg een rij ongesnoeide platanen staan, waarvan de takken onder het gewicht van de grote bladeren bogen tot in de berm. Dus werd er halt gehouden. De opwinding bruiste door mijn aderen, toen ik aan de binnenkant van een blad minuscuul kleine zilverachtige speldenkopjes zag kruipen. Met het blote oog, zie je hun schoonheid niet. Ik vond er op verschillende bladeren wel opgeteld honderd!

Variatie

Wereldwijd zijn er ongeveer 80.000 soorten wantsen beschreven, die in grootte verschillen van enkele millimeters tot ongeveer 15 centimeter. Ook in kleur en vorm is er een grote variatie. Op mijn website heb ik er een afzonderlijk album aan gewijd. Netwantsen, waartoe de plataannetwants behoort, worden gekenmerkt door hun netvormige aderpatroon. Ze leven van sap van planten dat ze met hun zuigsnuit opzuigen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal