Grand Prix Zandvoort voorlopig niet in gevaar: circuit behoudt natuurvergunning

Max Verstappen in actie op het circuit in Zandvoort.  © ANP/Robin Utrecht

Circuit Zandvoort behoudt in elk geval tot de definitieve uitspraak in 2023 zijn natuurvergunning. De Raad van State heeft besloten dat de vergunning niet tijdelijk wordt opgeschort, zoals milieuorganisaties hadden gevraagd.

RedactieBron: ANP

De Raad van State laat weten dat er twee redenen waren om de vergunning in de voorlopige uitspraak dinsdag niet te schorsen. Zo is de maximale stikstofuitstoot volgens de rechter altijd minder dan in de oude situatie was toegestaan. Dat komt omdat vroeger het circuitterrein het hele jaar gebruikt mocht worden voor auto- en motorsportactiviteiten en andere grote evenementen, waaronder de Formule 1. In de huidige vergunning is dit beperkt tot een aantal dagen.

Bovendien heeft de hoogste algemene bestuursrechter een afweging gemaakt tussen het natuurbelang en de economische belangen van het circuit. Die valt nu uit in het voordeel van circuit Zandvoort. Dat komt omdat het circuit al „forse investeringen” heeft gedaan in het terrein en de infrastructuur van Zandvoort en de omgeving. De huidige natuurvergunning maakt minder activiteiten op het terrein mogelijk dan vroeger en door de coronacrisis kon er tijdelijk niet worden geracet. Daarom kunnen in elk geval tot de definitieve uitspraak in 2023 de evenementen en activiteiten op het circuit van Zandvoort doorgaan.

Stikstofrekensom

Natuur- en milieuorganisaties gingen in hoger beroep, nadat de rechtbank in Haarlem in april hun bezwaren tegen het circuit ongegrond had verklaard. Stichting Duinbehoud, Stichting Rust bij de Kust, Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland en Mobilisation for the Environment (MOB) vinden dat het circuit geen natuurvergunning had mogen krijgen. Volgens de milieuorganisaties klopt de gebruikte stikstofrekensom niet. MOB zegt dat het racen meer schade veroorzaakt aan de beschermde natuur rond het circuit dan uit de rekensom blijkt.

De RvS stelt dat nader onderzoek nodig is om de rekensom te toetsen. Dat kon niet tijdens de voorlopige zitting, waar de milieuorganisaties om hadden gevraagd in een poging de natuurvergunning in elk geval tot de definitieve uitspraak te schorsen. Stichting Duinbehoud is teleurgesteld dat de RvS niet toekwam aan een inhoudelijke beoordeling van de stikstofberekeningen.

Bereikbaarheid

Robert van Overdijk, directeur van Circuit Zandvoort, is verheugd. Hij wijst op de verduurzamingsmaatregelen die al getroffen zijn, zoals de betere bereikbaarheid met het ov. Hij zegt nog steeds bereid te zijn te praten met de natuur- en milieuorganisaties over de langetermijnplannen van het circuit en de impact daarvan op het milieu.

Lees ook: Verstappen: walgelijk om merchandise Hamilton te verbranden

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal