Rabobank blijft achter Baarsma staan na ophef CO₂-uitstootrechten

Barbara Baarsma. 

Barbara Baarsma. © ANP

Utrecht -

De Rabobank blijft achter econoom Barbara Baarsma staan, die afgelopen dagen zwaar onder vuur kwam te liggen na uitspraken over een persoonlijk CO₂-budget.

ANP

In het tv-programma Op1 herhaalde zij dinsdagavond haar ideeën over hoe CO₂-uitstootrechten verdeeld zouden moeten worden over de samenleving. „Als gedachte-experiment staan wij hier achter. Het is geen werkelijkheid”, zegt een woordvoerster van de Rabobank.

Volgens het plan van Baarsma, directeur Rabo Carbon Bank van de Rabobank, krijgt iedereen een persoonlijke hoeveelheid uitstootrechten. Zij legde het eerder bij BNR als volgt uit: „Als ik wil vliegen koop ik van iemand die niet gaat vliegen - omdat hij daar bijvoorbeeld geen geld voor heeft - zijn carbonuitstootrechten. Daarmee krijgt hij een beetje meer geld. Of diegene woont in een kleiner huurhuis, ik woon in een groot huis. Ik heb dus meer uitstootrechten nodig om mijn huis te verwarmen. Zo kunnen mensen met een smalle portemonnee verdienen aan vergroening.”

Lees ook: Felle kritiek op klimaatidee Rabobank-econoom: ‘Persoonlijk CO2-budget gevaar voor vrijheid’

De uitspraken zorgen op social media voor woedende reacties. „Denigrerend en vernederend. Als ik zes keer wil vliegen koop ik daarvoor rechten van een pauper die geen geld heeft. Ach, die kan dan weer een broodje voor z’n kinderen kopen”, aldus een van de twitteraars. „Waar ging het mis met de Rabobank?” twittert een ander.

Rekening opzeggen

Ook zeggen veel mensen hun rekening bij de bank te gaan opzeggen. De woordvoerster van de bank zegt hier niets over te kunnen zeggen. „Dat houden we niet dagelijks bij. Het is aan klanten om hierin een eigen afweging te maken.”

Lees column: Slim de toekomst redden, doe je niet met 2.0-versies van dommigheden uit het verledenLees column: We moeten toch nog eens verder praten over het prikkelende klimaatidee van Barbara BaarsmaLees column: De ballon van mevrouw Baarsma is het overdenken waard

Baarsma raakte eerder dit jaar ook al in opspraak als gevolg van de omstreden mondkapjesdeal van ondernemer Sywert van Lienden met de overheid. Volgens onderzoeksplatform Follow The Money (FTM) was de Rabobank een belangrijke steun voor Van Lienden tijdens de onderhandelingen. Daarbij zou Baarsma bemiddeld hebben. Baarsma zei toen „om de tuin te zijn geleid”.

Herstel-NL

Vorig jaar trok Baarsma zich plotseling terug uit Herstel-NL, een actiegroep die ervoor pleitte om de samenleving te heropenen midden in de coronapandemie. Volgens het omstreden plan zouden onder meer kwetsbare mensen moeten worden beschermd door ze af te zonderen in ‘veilige zones’. Deskundigen haalden het plan echter onderuit en leverden forse kritiek.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee