Boeren: geen vertrouwen in overleg Remkes, maar LTO gaat toch

De vertegenwoordigers van de boeren: Bart Kemps (tweede links, Agractie), Mark van den Oever (tweede rechts, FDF) en Sjaak van der Tak (rechts, LTO). © ANP

De verschillende boerenorganisaties, waaronder Agractie en Farmers Defence Force (FDF), zeggen dat ze geen vertrouwen hebben in het „door de regering geregisseerde overleg” met stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

Redactie

Toch gaat LTO Nederland vrijdag namens hen met Remkes praten, als vertegenwoordiging van de gezamenlijke boerenclubs. „De uitkomsten van het overleg worden teruggekoppeld, besproken en verdere stappen worden afgestemd”, laten de organisaties weten.

Het standpunt is het resultaat van een vooroverleg dat de boerenactieclubs woensdagavond hadden in een hotel in Nijkerk. Het was een „goed overleg”, zeggen ze: „Op de inhoud zitten we op één lijn. Dat betekent dat we samen optrekken.”

Aan tafel zaten Agractie, Dutch Dairymen Board, Farmers Defence Force, LTO Nederland, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Melkveehouderij Vakbond, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en Producenten Organisatie Varkenshouderij.

Volgens een woordvoerder van LTO Nederland zal in het overleg met Remkes dezelfde eis op tafel liggen die al eerder is geformuleerd: dat het kabinet zijn stikstofplannen moet aanpassen. Behalve Remkes schuiven ook premier Mark Rutte, stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Henk Staghouwer hierbij aan. Waar het gesprek gaat plaatsvinden is nog niet bekend.

De boerenactiegroepen gingen woensdagavond met elkaar om de tafel om samen op één lijn te komen. Het boerenoverleg volgde na korte onenigheid vorige week toen LTO Nederland toezegde het verkennend gesprek met het kabinet over het stikstofbeleid bij te wonen. Daar was FDF verontwaardigd over. De lucht tussen de FDF-voorzitter en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak was voorafgaand aan het overleg al geklaard. Tijdens het boerenoverleg moest het onder meer gaan over de vraag of meer boerenactiegroepen aansluiten bij het gesprek met Remkes en het kabinet.

Lees ook: LLTB-voorzitter Léon Faassen: ‘Geen knieval LTO richting Remkes’

Van den Oever heeft vertrouwen in LTO tijdens gesprek met Remkes

Voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) heeft vertrouwen in boerenpartner LTO Nederland, die vrijdag in gesprek gaat met het kabinet. Volgens Van den Oever zijn er „harde afspraken” gemaakt tussen de boerenorganisaties over het aanstaande overleg. Hij wilde niet uitweiden over om wat voor afspraken het gaat

Woensdagavond werd na urenlang beraad bekend dat LTO namens de wantrouwende boeren het gesprek met onder anderen stikstofbemiddelaar Johan Remkes aangaat. Volgens Van den Oever zitten de boerenorganisaties „op één lijn” wat betreft de inhoud.

De FDF-voorman zegt dat er tijdens het boerenoverleg in Nijkerk „één front” is gevormd. Discussie was er volgens hem vooral „over de uitvoering”, onder meer over wie er verder met Remkes aan tafel moest.

LTO zal het gesprek vrijdag terugkoppelen aan de andere boerenorganisaties. Pas daarna wil Van den Oever kijken wat FDF gaat doen. „Alle opties liggen op tafel”, zegt hij daarover. Ook boerenacties de komende tijd sluit hij niet uit. „Boeren zitten op het puntje van hun stoel.”