Tien Limburgse projecten, van buurttuin tot speelotheek, dingen mee naar goedgevulde prijzenpot Onze Buurt

Veel Onze Buurt-vreugde vorig jaar in Roermond. Het ramadan-project DB4ALL Kookt won de hoofdprijs; het plan Spring Jongeren Gezond in de Roermondse speeltuin Kitskensberg werd beloond met de tweede prijs. © Onze Buurt

Sittard -

De jury van Onze Buurt heeft tien projecten genomineerd voor de Onze Buurt Prijs 2022. Het gaat om buurtinitiatieven uit Leudal, Heerlen, Weert, Venlo, Posterholt, Brunssum, Maastricht (twee), Meerssen en Simpelveld.

Rob Willems

Limburgers met mooie plannen voor hun wijk of dorp kunnen sinds 2012 via Onze Buurt een startkapitaal winnen. Omdat Onze Buurt tien jaar bestaat, is de prijzenpot aangepast, en is deze met 100.000 euro ruimer dan ooit. Voor de 2022-editie heeft de jury 71 inzendingen beoordeeld op sociaal gehalte, verbinding, duurzaamheid en burgerzin. Er zijn deze keer tien finaleplaatsen, twee meer dan in 2021. Dat heeft volgens de jury te maken met de (hoge) kwaliteit van de inzendingen.

Tweede juryronde

De finalisten zijn: Samen Zorgen Huis - Leudal; Creatieve Buurttuin Vrieheide / Buurtcamping - Heerlen; Speelotheek - Weert; Ecologische Stadstuin - Venlo; Kinderkrant Midden-Limburg - Posterholt; Heemtuin - Brunssum; Groene Poort Oost - Maastricht; Speeltuin St. Joseph - Meerssen; Buurtpark Boschpoort - Maastricht; Crea Hoeskamer - Simpelveld. Welk project de hoofdprijs krijgt, wordt in oktober bekend na een tweede juryronde waarvoor de finalisten een presentatie moeten houden.

Zetjes

Onze Buurt deelt ook ‘Zetjes’ uit: praktische hulp van deskundigen van de SESAM Academie, bijvoorbeeld om een projectplan beter te maken of de organisatie te verstevigen. De Crea Hoeskamer krijgt de hulp van het ‘Zetje’ naast de finaleplek. Verder gaan de ‘Zetjes’ naar: Kleur en kracht - Venray; Beweegpark Maria Gewande - Hoensbroek; Dierenpark Lotbroek - Hoensbroek; Opknappen Pand naast ’t Höfke - Heerlen.

Lees ook: Wie heeft het beste buurtplan van Limburg? Deze finalisten van Onze Buurt verbinden tijdens corona

Kinderkrant

Het Samen Zorgen Huis in Leudal is een dorpsinitiatief dat al een paar jaar draait. De vrijwilligers willen nu ook graag het historische theehuisje en het chalet in hun openbare tuin opknappen. Vanuit de Heerlense wijk Vrieheide kwamen twee projecten van de dezelfde groep: de vrijwilligers van de Creatieve Buurttuin zetten zich namelijk ook in voor de Buurtcamping. De jury voegt beide projecten samen in één finaleplaats.

Een plattegrond van de Buurtcamping die komend weekend op sportpark de Varenbeuk ligt. © Buurtcamping Heerlen-Noord

Lees ook: Buurtcamping Heerlen-Noord gaat vrijdag van start; kamperen in eigen buurt om je wijkgenoten te leren kennen

In de Weerter wijk Keent moet een Speelotheek komen, niet alleen om speelgoed te lenen, maar ook om voor kinderen en ouders een ontmoetingsplek te worden. In de Ecologische Stadstuin in Venlo Oud-Zuid hebben de vrijwilligers het afgelopen jaar al veel werk verzet. Ze kloppen bij Onze Buurt aan voor de laatste klussen. Om kinderen uit verschillende wijken, school(soorten) en achtergronden met elkaars leven kennis te laten maken, is er sinds kort een Kinderkrant Midden-Limburg, die wordt gemaakt vanuit Posterholt. Kinderen leveren stukken aan en lezen over elkaar.

Kleur en gezelligheid

Het Tulpenproject van de Heemtuin in Brunssum bracht dit jaar kleur en gezelligheid in de wijk Langeberg. Met hulp van Onze Buurt willen de vrijwilligers de vrolijkheid voortzetten en de broeikas opknappen. Vorig jaar stond de groep van Groene Poort Oost in Maastricht ook al in de finale, maar vertraging bij het verkrijgen van de vergunningen, maakte het winnen van een grote prijs toen niet mogelijk. De groep kreeg een aanmoedigingsprijs van 4000 euro en de uitnodiging om het opnieuw te proberen zodra de vergunningen rond zijn.

Lees ook: ‘Mevrouw, dit is best goed voor een eerste keer’, vindt een lezer van kinderkrant Het Roertje

Speeltuin St. Joseph in Meerssen bestaat 75 jaar. De overkapping is dringend aan vernieuwing toe en daarvoor schreven de vrijwilligers Onze Buurt aan. Binnen Buurtpark Boschpoort werken de bewoners van de Maastrichtse wijk al jaren hard aan hun groene oase. De finaleplaats is hun beloning voor doorzetten en volhouden. Tot slot is de tiende nominatie voor het kleine initiatief Crea Hoeskamer in Simpelveld waarin mensen met een kleine beurs hun creatieve kanten mogen ontplooien. De Crea Hoeskamer krijgt een finaleplaats, maar ook de praktische ondersteuning van het Onze Buurt ‘Zetje’.

Op 5 oktober geven de finalisten een presentatie voor de jury en daarna wordt het beste project gekozen dat de hoofdprijs wint. De feestelijke prijsuitreiking is donderdag 20 oktober.