Saudi-Arabië vangt recordprijs voor levering olie aan landen in Azië

Een raffinaderij van Saudi Aramco. 

Een raffinaderij van Saudi Aramco. © Getty Images

Riyad -

Saudi-Arabië, een van ’s werelds grootste olie-exporteurs, gaat de verkoopprijzen van zijn ruwe olie aan klanten in Azië naar een recordniveau verhogen.

ANP

Azië is de belangrijkste afzetmarkt voor Saudische olie, met China, India, Zuid-Korea en Japan als grootste klanten.

Staatsolieconcern Saudi Aramco verhoogt de prijs van een vat Saudische olie voor klanten uit Azië met 50 dollarcent. De prijsverhoging lijkt een teken van vertrouwen van Riyad in een aanhoudend sterke vraag naar olie uit Azië en ook voortdurende krapte op de oliemarkt. China is ’s werelds grootste olie-importeur. Japan en Zuid-Korea nemen de laatste tijd al meer olie van Saudi-Arabië af omdat ze steeds minder olie uit Rusland kopen vanwege de oorlog in Oekraïne.

Lees ook: OPEC+ komt met beperkte productieverhoging olie in september

Naar verwachting zullen andere olie-exporteurs uit de Golfregio het voorbeeld van Saudi Aramco volgen en de prijzen eveneens gaan verhogen.

Oliekartel OPEC, waarvan Saudi-Arabië de leider is, kwam woensdag nog met een beperkte verhoging van de productie voor september. De OPEC+, waar ook bondgenoten als Rusland en Kazachstan deel van uitmaken, verhoogt de productie volgende maand met slechts 100.000 vaten (van 159 liter) per dag. In de afgelopen maanden werd de productie veel sterker opgevoerd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee