Dit jaar G-E-E-N chocoladeletters van Tony’s Chocolonely

 © ANP/HH

Sinterklaas kan voor zijn chocoladeletters dit jaar niet terecht bij Tony’s Chocolonely. De leverancier van het ‘slaafvrije’ merk, het Belgische Barry Callebaut, komt er na een in juni ontdekte salmonellabesmetting en de uitgebreide schoonmaak daarna niet meer aan toe om de letters te maken, bevestigt een woordvoerder van Tony’s.

Redactie

Het merk heeft onlangs aan zijn afnemers laten weten dat de letterrepen dit jaar niet verkrijgbaar zullen zijn, en benadrukt daarbij dat de reden daarvoor ‘buiten onze macht’ ligt.

Callebaut, een van de grootste chocolademakers ter wereld, levert vloeibare chocolade aan Tony’s en andere producenten. Bij de productie daarvan in het Oost-Vlaamse Wieze werd eind juni een salmonellabesmetting vastgesteld. Gevolg: de hele fabriek moest worden stilgelegd en schoongemaakt. De productie wordt ‘spoedig’ weer opgestart, heeft Callebaut aan Tony’s laten weten, en er is geen besmette chocolade geleverd.

Maar juist afgelopen maand had de chocolade geproduceerd moeten worden voor de sinterklaasletters, schrijft Tony’s aan zijn afnemers. De heropening van de Callebaut-fabriek komt te laat om die nog in te halen.

Lees ook: Hazelnootpasta uit Limburg; zelfs Tony’s Chocolonely was al fan van deze noten uit Ospel

Zoetekauwen

De woordvoerder van het chocolademerk laat weten dat zoetekauwen nog wel andere Tony’s-chocolade op hun verlanglijstje kunnen zetten. Hoeveel letters er nu niet geleverd worden, kon ze donderdagavond niet zeggen. Of er door de salmonellabesmetting ook andere producten niet kunnen worden geleverd, is niet duidelijk. Callebaut was niet bereikbaar voor een reactie. Tony’s heeft in de hele Nederlandse chocolademarkt een aandeel van zo’n 9 procent.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal