Taiwan: Chinese oorlogsschepen opnieuw ‘in onze wateren’

Een vrouw in Peking volgt het nieuws uit Taiwan op haar telefoon. © AFP

Het Taiwanese ministerie van Defensie meldt vrijdagochtend dat verschillende Chinese oorlogsschepen en vliegtuigen eerder op de ochtend de middenlijn in de Straat van Taiwan zijn overgestoken. Taiwan spreekt van een „zeer provocerende actie” en heeft maatregelen genomen.

RedactieBron: ANP

De middenlijn in de zeestraat tussen China en Taiwan geldt als een officieuze grens tussen de territoriale wateren van het eiland en het Chinese vasteland. Donderdag, toen China begon met de vijfdaagse omstreden militaire oefeningen ter zee en in de lucht, werden ook al zo’n tien Chinese oorlogsschepen aan de Taiwanese kant van de lijn gesignaleerd.

Taiwan meldt vrijdag, net als donderdag, dat het leger de „soevereiniteit en de nationale veiligheid beschermt door voorbereidingen te treffen voor oorlog, zonder oorlog op te zoeken.” Om deze boodschap kracht bij te zetten heeft het Taiwanese leger vrijdag naar eigen zeggen „oorlogsschepen, vliegtuigen en raketsystemen ingezet” om de situatie in de gaten te houden.

China begon de militaire oefeningen donderdag na het bezoek van de Amerikaanse toppoliticus Nancy Pelosi. Beijing ziet Taiwan als afvallige provincie en noemt het bezoek van Pelosi een schending van de soevereiniteit, waar het voor gestraft moet worden.

Lees ook: Pelosi zal ‘niet toestaan dat Taiwan door China geïsoleerd raakt’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal