Beknibbelen op uitgaven kinderen minst populaire bezuinigingsmaatregel, maar gebeurt toch: ‘Minder in de spaarpotjes’ en ‘Geen nieuwe hond’

De prijzen van de dagelijkse boodschappen zijn omhooggeschoten. © ING Image

Heerlen -

Boodschappen, kleding, kapper. Wat is de voorbije periode eigenlijk niet duurder geworden? De gestegen prijzen hakken er behoorlijk in. Twee op de drie Limburgers geeft aan meer moeite te hebben om rond te komen dan een jaar geleden, zo blijkt uit een enquête van Bureau Toponderzoek onder 8000 provinciegenoten in opdracht van De Limburger. Hoe zit dat in de regio Parkstad Limburg?

Rob Willems

‘In hoeverre kunt u in vergelijking met vorig jaar financieel rondkomen?’ In Landgraaf stelt niet twee op de drie, maar bijna drie op de vier inwoners (72%) ten opzichte van vorig jaar meer moeite te hebben financieel rond te komen. In Voerendaal en Simpelveld heeft ‘slechts’ 55% respectievelijk 57% meer moeite het hoofd boven te houden, in Kerkrade 66%, in Heerlen 62%, in Beekdaelen 63% en in Brunssum 61%.

Red het net/helemaal niet

‘In hoeverre komen we aan het eind van de maand geld tekort?’ In Heerlen geeft 13% aan ‘ik red het net niet’ en 6% ‘ik red het helemaal niet’. In Landgraaf stelt 18% aan het eind van de maand geld te kort te komen (9% ‘net niet’, 9% ‘helemaal niet’), in Kerkrade 15% (10%/5%), in Beekdaelen 11% (9%/2%), in Brunssum 11% (10%/1%), in Voerendaal 10% (6%/4%) en in Simpelveld 6% (6% ‘net niet’ en 0% ‘helemaal niet’).

In het onderzoek heeft Toponderzoek de Limburgers ook gevraagd of ze zijn gaan bezuinigen. 77% van de ondervraagden beantwoordt die vraag positief. Veruit de populairste maatregel om kosten te besparen is zuiniger omgaan met energie, door de thermostaat lager te zetten en korter te douchen. Van alle bezuinigingsmaatregelen is beknibbelen op de uitgaven van de kinderen veruit de minst populaire. Toch heeft 9% van de ruim 8000 deelnemers aan het onderzoek dit moeten doen. In Landgraaf ligt dat percentage zelfs op 14%.

Geen nieuwe hond

Om welke besparingen op uitgaven voor de kinderen gaat het dan? ‘Geen uitstapjes maken die geld kosten’, geeft een inwoonster van Landgraaf aan. ‘Zelf geld verdienen, niet meer overal in mee gaan’, schijft een plaatsgenote. Een vrouw uit Brunssum – waar 7% aangeeft te besparen op de uitgaven voor kinderen – stopt ‘minder in de spaarpotjes van de kleinkinderen’. Een Heerlenaar geeft aan geen nieuwe hond aan te zullen schaffen, terwijl een plaatsgenoot zijn kind(eren) minder laat sporten en zwemmen. In Heerlen bezuinigt 12% op uitgaven voor de kinderen, in Kerkrade 10%, in Beekdaelen 7%, in Voerendaal 6% en in Simpelveld 0%.

Impact van inflatie

Op limburger.nl staan meer artikelen over de impact van de inflatie op Limburgers, waaronder: ‘Zorgen nemen toe: één op de 10 Limburgers heeft moeite het hoofd boven water te houden’ en ‘Limburgers willen woning duurzamer maken, maar hoge kosten zijn forse drempel’.

Klik hier voor de rapportage van de enquête over stijgende prijzen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal