Beknibbelen op uitgaven kinderen minst populaire bezuinigingsmaatregel, maar gebeurt toch: ‘Geen zondagsgeld’ en ‘Kinderen moeten nu ook meewerken’

De prijzen van de dagelijkse boodschappen zijn omhooggeschoten.  © ING Image

Maastricht -

Boodschappen, kleding, kapper. Wat is de voorbije periode eigenlijk niet duurder geworden? De gestegen prijzen hakken er behoorlijk in. Twee op de drie Limburgers geeft aan meer moeite te hebben om rond te komen dan een jaar geleden, zo blijkt uit een enquête van Bureau Toponderzoek onder 8000 provinciegenoten in opdracht van De Limburger. Hoe zit dat in de regio Maastricht-Heuvelland?

Rob Willems

‘In hoeverre kunt u in vergelijking met vorig jaar financieel rondkomen?’ In Vaals stelt niet twee op de drie, maar bijna drie op de vier inwoners (74%) ten opzichte van vorig jaar meer moeite te hebben financieel rond te komen. In Eijsden-Margraten en Valkenburg heeft ‘slechts’ 57% respectievelijk 59% meer moeite het hoofd boven te houden, in Gulpen-Wittem 67%, in Meerssen 63% en in Maastricht 62%.

Red het net/helemaal niet

‘In hoeverre komen we aan het eind van de maand geld tekort?’ In Meerssen geeft 12% aan ‘ik red het net niet’ en 8% ‘ik red het helemaal niet’. In Gulpen-Wittem stelt 17% aan het eind van de maand geld te kort te komen (14% ‘net niet’, 3% ‘helemaal niet’), in Vaals 15% (11%/4%), in Valkenburg 13% (11%/2%), in Maastricht 13% (10%/3%) en in Eijsden-Margraten 6% (4%/2%).

In het onderzoek heeft Toponderzoek de Limburgers ook gevraagd of ze zijn gaan bezuinigen. 77% van de ondervraagden beantwoordt die vraag positief. Veruit de populairste maatregel om kosten te besparen is zuiniger omgaan met energie, door de thermostaat lager te zetten en korter te douchen. Van alle bezuinigingsmaatregelen is beknibbelen op de uitgaven van de kinderen veruit de minst populaire. Toch heeft 9% van de ruim 8000 deelnemers aan het onderzoek dit moeten doen.

Geen extraatjes

In Maastricht ligt dit percentage op 10%. Om welke besparingen op uitgaven voor de kinderen gaat het dan? ‘Geen vakantie en pretparken meer’, geeft een inwoner van Maastricht aan. ‘Geen extraatjes voor de kleinkinderen’, schrijft een plaatsgenote. Een vrouw uit Gulpen-Wittem, waar 7% aangeeft te besparen op de uitgaven voor kinderen, noemt: ‘Kinderen moeten nu ook meewerken om hun levensonderhoud te bekostigen’. Een Valkenburger zegt in de toelichting ‘geen zondagsgeld’ meer te geven, een Meerssenaar kiest voor het langer dragen van kleding. In Eijsden-Margraten bezuinigt 12% op uitgaven voor de kinderen, in Meerssen 9%, in Vaals 12% en in Valkenburg 6%.

Impact van inflatie

Op limburger.nl staan meer artikelen over de impact van de inflatie op Limburgers, waaronder: ‘Zorgen nemen toe: één op de 10 Limburgers heeft moeite het hoofd boven water te houden’ en ‘Limburgers willen woning duurzamer maken, maar hoge kosten zijn forse drempel’.

Klik hier voor de rapportage van de enquête over stijgende prijzen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal