Hoe opereerden de bospartizanen in Baarlo tijdens de Tweede Wereldoorlog?

 © LGOG Baarlo.

Baarlo -

VVV Baarlo organiseert op zaterdag 13 augustus onder leiding van een gids van 10.00 uur tot 12.00 uur een themawandeltocht over de bospartizanen in Baarlo.

Een knokploeg (de bospartizanen) in Noord-Limburg kreeg de opdracht om de Duitse toevoerlijnen te saboteren. Omdat de beloofde wapendroppings door de geallieerden uitbleven, werd besloten Duitse troepen te overvallen om zichzelf van wapens te voorzien.

Belevenissen van verzetsgroep

Tijdens een wandeling, die is uitgezet door de VVV, gaat een gids uitgebreid in op de belevenissen van de verzetsgroep, de voedselvoorziening in het kamp, de Duitse soldaten. Ook de risico’s voor het dorp Baarlo, de houding van de toenmalige bewoner van kasteel Scheres en de afloop van dit drama komen aan bod.

Huub Stapel

In 1994 werd door de KRO een televisieserie uitgezonden over de bospartizanen, geregisseerd door Theu Boermans met in de hoofdrol Huub Stapel.

De kosten bedragen vijf euro per persoon. De wandeltocht is circa acht kilometer. Het is een middelzware wandeling, niet geschikt voor kleine kinderen, wandelwagens of bolderkarren. De minimum leeftijd is acht jaar. Aanmelden kan bij VVV Baarlo tot en met vrijdag 12 augustus 15.00 uur.

De openingstijden van VVV Baarlo zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.30 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 16.30 uur en op zaterdag van 9.30 tot 12.30 uur.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal