Donald Trump hint naar presidentskandidatuur in 2024

Donald Trump. © ANP

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft in zijn toespraak op een conservatieve bijeenkomst gehint dat hij in 2024 weer president van de Verenigde Staten wil worden.

RedactieBron: ANP

„We moeten het mogelijk weer doen”, zei Trump. Of hij zich daadwerkelijk kandidaat stelt, heeft hij nog niet bekendgemaakt.

Trump is op dit moment de populairste keuze om namens de Republikeinen een gooi te doen naar het presidentschap tijdens de verkiezingen in 2024, blijkt uit een peiling op conferentie.

De oud-president hield de slottoespraak op een conferentie van vooraanstaande Republikeinse conservatieven, de Conservatieve Politieke Actie Conferentie (CPAC), in Dallas. In zijn toespraak noemde Trump alle overwinningen die aanhangers van hem hebben geboekt bij voorverkiezingen in aanloop naar de tussentijdse verkiezingen in het Huis van Afgevaardigden later dit jaar. „Dit zal doorgaan tot we in november 2024 een niet te stoppen beweging hebben.”

Tussentijds

Tijdens die tussentijdse stembusgang worden alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 34 van de 100 zetels in de Senaat van de Verenigde Staten betwist.

De voormalige president is de eerste keuze van 69 procent van de aanwezigen. De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, volgt met 24 procent van de stemmen. In een scenario waarin Trump zich niet verkiesbaar zou stellen, is DeSantis wel de overduidelijke keuze met 65 procent van de stemmen. In dat geval zou Trumps zoon Donald Trump Jr. de tweede keuze van de stemmers zijn.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal