Wondermooie expo in het Gallo-Romeins museum – Tongeren (BE)

Van vervallen ruïnes tot perfect bewaarde monumenten. Al 15 jaar lang legt de Oostenrijkse fotograaf Alfred Seiland de overblijfselen uit de Romeinse tijd vast. Zijn verbluffende beelden leveren boeiende verhalen op over de Romeinse cultuur. Je bewondert ze in het Gallo-Romeins Museum. Dat ligt in Tongeren, de oudste stad van België.

Gallo-Romeins Museum

Imperium RomanumOp zijn grootst strekte het Romeinse Rijk zich uit over een gebied behorend tot meer dan 40 hedendaagse landen. Vandaag zie je nog overal sporen van dat enorme Imperium. Internationaal gerenommeerd fotograaf Alfred Seiland maakt er al jarenlang eigenzinnige foto’s van.

Rondreis langs archeologische sitesIn de tentoonstelling zie je 150 van zijn beste werken. Er zijn beelden van Romeinse tempels, aquaducten, badgebouwen, bruggen, … Van de Pont du Gard in Frankrijk tot het amfitheater van Pula in Kroatië. Al even boeiende werken zijn er van minder bekende plaatsen in pakweg Portugal, Marokko of Albanië. Ze doen je vast zin krijgen om de sites in het echt te bezoeken!


Verhalen over de Romeinse cultuurHet werk van Alfred Seiland is perfect als eerste kennismaking met de Romeinen. Tegelijkertijd nodigt het uit tot verdieping. Bij de foto’s krijg je heldere informatie over het dagelijks leven in de diverse gebieden van het Imperium, roemruchte Romeinse keizers of historische gebeurtenissen zoals veld- en zeeslagen.

Kennismaken met een topfotograafWie is Alfred Seiland en wat maakt zijn fotografie zo bijzonder? Hoe raakte hij in de ban van de Romeinen? Waarom trekt hij al meer dan 15 jaar door al die landen in Europa, Azië en Afrika? Dat en nog veel meer kom je te weten in de tentoonstelling. In talrijke videoreportages zie je de kunstenaar ook écht aan het werk.


Nadenken over archeologisch erfgoedDe foto’s van Alfred Seiland zetten je aan het denken over hoe belangrijk het is om al die overblijfselen te bewaren, of net niet? Over waarom we archeologische sites bezoeken. Over het adequaat beschermen en restaureren ervan. In de tentoonstelling kan je hierover ook jouw mening kwijt.

Sfeervol genietenDe tentoonstelling is mooi vormgegeven. Op de achtergrond klinkt pianomuziek van Wouter Dewit. Dat alles maakt het tot een aangename omgeving om samen met je partner, familie of vrienden op ontdekking te gaan. Een audioguide die elke foto kort en duidelijk toelicht is inbegrepen in je ticket. Zo wordt de wereld van Alfred Seiland én die van de Romeinen vlot toegankelijk.


KindvriendelijkDe eigenzinnige, kleurrijke beelden van Alfred Seiland doen vaak glimlachen. Dat maakt ze ook aantrekkelijk voor kinderen. Ze genieten van een audiotour op maat. Ook is er het spel ‘Zoom In!’ om samen met hun (groot)ouders de meest fascinerende foto’s te ontdekken en tot in detail te bestuderen. Wedden dat ze zich hun bezoek nog lang zullen herinneren?

Op uitstap naar TongerenCombineer een bezoek aan de tentoonstelling met een verkenning van Tongeren. De oudste stad van België ligt op amper 20 km van Maastricht. Ze heeft heel wat te bieden.

Op een steenworp van het Gallo-Romeins Museum ligt het Teseum. Je vindt er een van de rijkste kerkschatten van de Lage Landen. Of kies voor een multimediale beleving van de archeologische site, onder de O.L.V.-Basiliek.

Elke zondagvoormiddag vindt in Tongeren de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux plaats. Supergezellig om enkele uren rond te snuisteren.

En uiteraard is de stad een geschikte uitvalsbasis voor wie de regio Haspengouw wil verkennen.

Meer info: www.galloromeinsmuseum.be