Goedkoop ov-kaartje Duitsland heeft autorit amper vervangen

 © DPA

Berlijn -

Het goedkope maandticket voor het openbaar vervoer dat Duitsland deze zomer heeft ingevoerd, heeft er amper voor gezorgd dat de auto minder werd gebruikt.

ANP

Dat melden onderzoekers op basis van gegevens uit München. Drie procent van de autogebruikers zou vaker de auto laten staan vanwege het ticket, schrijven Duitse media.

Voor 9 euro kunnen mensen een maand lang door Duitsland reizen met bijna al het openbaar vervoer. Alleen de snelste intercitytreinen zijn uitgesloten. Het ticket is deze maand nog te kopen en te gebruiken.

Dagje uit

Voor een belangrijk deel wordt het goedkope ticket gebruikt voor reizen die anders niet gemaakt zouden worden, bijvoorbeeld voor een dagje uit. Het gaat om een kwart van de reizen. Het ticket zorgt vooral op een aantal trajecten voor meer drukte in het ov.

Lees ook: Op pad met het goedkope Duitse 9-Euro-Ticket: treinreis naar Düsseldorf iets duurder en vergt wat geduld

Het treinverkeer is flink toegenomen in juni, melden de onderzoekers. Het was 42 procent drukker dan in juni 2019, maar dat zou vooral komen door reizigers die anders helemaal niet weg waren gegaan.

Grote steden

Op basis van de verzamelde verkeersgegevens melden onderzoekers dat de files rond grote steden iets zijn afgenomen. In juni is het rond München vaak drukker dan normaal, maar nu was er 3 procent minder verkeer.

Volgens de cijfers hadden 30 miljoen mensen het maandticket in juni. 98 procent van alle Duitsers zou bekend zijn met het ticket.

De onderzoekers zeggen dat veel mensen geïnteresseerd zouden zijn in goedkopere abonnementen voor het openbaar vervoer. Om meer reizigers te trekken is het volgens de onderzoekers vooral belangrijk om de capaciteit van het ov uit te breiden. „Het systeem zit nu aan zijn limiet.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal