Gehackte tandartspraktijken, waarvan vijf in Limburg, betalen cybercriminelen losgeld om weer open te kunnen

 © GettyImages

Sittard -

De door een hack getroffen tandartsenkoepel Colosseum Dental, met vijf praktijken in Limburg, heeft noodgedwongen moeten besluiten om losgeld te betalen aan cybercriminelen. Het bedrijf verwacht in de loop van deze week weer open te kunnen voor cliënten.

onze verslaggever

Colosseum Dental heeft praktijken in Beek, Maastricht en drie in Geleen. Over heel Nederland en België heeft het bedrijf zo’n 130 locaties. Eind vorige week werd bekend dat Colosseum Dental getroffen was door een aanval van cybercriminelen. Als gevolg daarvan zijn de praktijken al dagen gesloten en is het lange tijd onmogelijk geweest voor cliënten om een afspraak te maken.

Lees ook: Vijf Limburgse tandartspraktijken dagen dicht door cyberaanval

In een verklaring op de website meldt het bedrijf dat er contact is geweest met de cybercriminelen. ‘De zorg voor onze patiënten heeft onze allerhoogste prioriteit en was aanleiding voor Colosseum Dental om contact te leggen met de cyberaanvallers en afspraken te maken over teruggave en veiligheid van onze data. Alleen op deze manier konden wij op deze korte termijn het risico voor alle betrokkenen minimaliseren en de praktijkvoering relatief snel weer herstellen’, schrijft Colosseum Dental. ‘Wij betreuren ten zeerste dat met deze cyberaanval onze zorgplicht voor onze patiënten zo ernstig verstoord is.’

Lees ook: Cybercriminelen worden steeds professioneler: zo gaan ze te werk

Het bedrijf heeft inmiddels de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ingelicht. Ook is er aangifte gedaan van de hack.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal