Kamervragen over ontsnapping Maastrichtse gevangene

De PI Sittard. © David van Haren

Sittard-Geleen -

De Maastrichtse gedetineerde Zakaria B. (33) is in juli ontsnapt uit de penitentiaire inrichting Sittard tijdens een bezoek aan Zuyderland. Die ontsnapping heeft geleid tot Kamervragen.

Redactie

VVD’er Ulysse Ellian wil door middel van de Kamervragen weten of een ontsnapping tijdens een verlof in de toekomst voorkomen kan worden. Hij stelt ook de vraag: ‘Wat is het afwegingskader aan de hand waarvan besloten wordt of een gedetineerde onbewaakt de penitentiaire inrichting mag verlaten?’ En ‘Op welke wijze wordt bij deze afweging de aard van het strafbaar feit betrokken en eventuele verslavings- en/of gedragsproblematiek?’

Tot slot vraagt hij of minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming de mening deelt dat er voorkomen moet worden dat er onnodige risico’s genomen worden bij het toestaan van bezoek buiten de penitentiaire inrichting.

Zakaria B. werd niet beveiligd in het ziekenhuis en nam de benen. Een half uur na zijn vluchtpoging heeft de politie hem in Geleen in de kraag gevat.

Lees ook: Gevangene PI Sittard neemt de benen na ziekenhuisbezoek

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal