Rusland staakt inspecties die onderdeel zijn van nucleair verdrag

 © ANP / ASSOCIATED PRESS

Rusland heeft wapeninspecties die onderdeel zijn van het nucleaire START-verdrag voorlopig opgeschort. Dat betekent dat de Verenigde Staten de komende tijd geen inspecties mogen uitvoeren bij bepaalde wapenfaciliteiten in Rusland. Het Kremlin zegt zich verder nog aan het verdrag te houden, dat het aantal nucleaire wapens in de wereld moet beperken.

RedactieBron: ANP

Volgens Moskou betekent dit dat Rusland ook geen inspecties meer kan uitvoeren op Amerikaanse wapenbases. „Door dit besluit hebben de VS een voordeel gekregen”, aldus het Kremlin.

Nieuwe voorwaarden

Rusland zegt dat het deze maatregel heeft genomen, omdat de huidige voorwaarden „niet meer in lijn zijn met de realiteit van het moment”. De inspecties kunnen weer worden opgestart, als er nieuwe voorwaarden aan worden verbonden. Wat voor voorwaarden dat zijn, zegt Rusland niet.

Het Kremlin deed vorige week een openbare oproep aan de VS om de onderhandelingen over een nieuw verdrag op te starten. Het huidige verdrag loopt in 2026 af. Het START-verdrag moet ervoor zorgen dat het aantal kernwapens in de wereld niet groeit.

Lees ook: Deskundigen maken zich grote zorgen: ‘Zaporizja kan vuile bom worden’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal