Taiwan: China gebruikt oefeningen om invasie voor te bereiden

Het leger van Taiwan oefent met artilleriebeschietingen in Pingtung. © EPA

De minister van Buitenlandse Zaken van Taiwan heeft dinsdag tijdens een persconferentie gezegd dat China de militaire oefeningen in de lucht en op zee van de afgelopen week gebruikt om zich voor te bereiden op een aanval op het eiland.

Redactie

„China’s daadwerkelijke bedoeling is om de status quo in de Straat van Taiwan en de hele regio te veranderen”, aldus Joseph Wu.

De buitenlandminister zei dat China niet alleen grootschalige militaire oefeningen heeft uitgevoerd, maar ook cyberaanvallen, een desinformatiecampagne en economische druk, om zo de Taiwanese samenleving te verdelen.

Simulatie

Wu hield zijn persconferentie nadat het Taiwanese leger een simulatie had afgerond waarbij het oefende voor een eventuele aanval van China op het eiland. Volgens het leger stonden de Taiwanese oefeningen al gepland voordat de spanningen opliepen.

Lees ook: Taiwan: Chinese oorlogsschepen opnieuw ‘in onze wateren’

De Chinese oefeningen begonnen donderdag als een reactie op het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan het eiland. Beijing, dat Taiwan als afvallige provincie beschouwt, zag het bezoek van de Amerikaanse als een provocatie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal