Mis in Weert ter viering onafhankelijkheid Oekraïne van 1991

 © De Limburger

Weert -

In Weert wordt woensdag 24 augustus met een speciale mis stilgestaan bij het uitroepen van de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991.

Erwin Schmidt

Het parlement van Oekraïne verklaarde zich op 24 augustus dat jaar onafhankelijk als reactie op een mislukte staatsgreep in de toenmalig Sovjet-Unie. Conservatieve communisten hadden geprobeerd president Michail Gorbatsjov af te zetten. Niet veel later viel de Sovjet-Unie uiteen.

In de Sint Martinuskerk van Weert wordt om 14.00 uur een mis gegeven om het uitroepen van de onafhankelijkheid te herdenken. Dat wordt speciaal gedaan voor de Oekraïners die de huidige oorlog in het land zijn ontvlucht en nu bij gastgezinnen of op de voormalige kazerne in Weert verblijven.

Deken Hans Franken stelt de Weerter kerk hiervoor beschikbaar. Het koor Druzhba uit Helmond luistert de mis op. De oorspronkelijk uit de Oekraïne afkomstige pater Sitko verzorgt de mis samen met Franken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal