Hoeveelheid water in Maas laatste dagen erg snel gedaald

 © ANP

De afvoer van rivierwater in de Maas is de laatste dagen erg snel gedaald. Rijkswaterstaat denkt dat dat komt doordat in België de stand van de stuwen in de Maas is aangepast, aangezien het ook in dat land droog en warm is.

Redactie

De Maas is een regenrivier die water krijgt uit Frankrijk en België. De rivier voert op dit moment bij Maastricht nog maar 25 kubieke meter water per seconde af, aldus Rijkswaterstaat.

De waterstand in de Maas is nu nog niet alarmerend. Als de rivier drie dagen achtereen of langer minder dan 25 kubieke meter water per seconde transporteert, is er volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) sprake van dreigend watertekort. De rivier staat in sommige delen van Limburg wel heel erg laag, maar dat komt doordat de Maas anders dan de grote rivieren op een aantal plaatsen heel ver uitvloeit over land.

Rijn

Rijkswaterstaat voorziet dat er de komende week bij Lobith steeds minder water via de Rijn in Nederland arriveert. In het weekend zakt de afvoer naar ongeveer 750 kuub water per seconde en later in de volgende week zou een daling naar minder dan 700 kubieke meter per seconde mogelijk zijn. Dat gebeurt als het in het stroomgebied van de Rijn niet gaat regenen, wat op dit moment niet wordt verwacht.

Lees ook: Magneetvissers hebben de tijd van hun leven: door de droogte halen ze bijzondere items uit Nederlandse wateren

De waterstand bij Lobith zakt dan naar circa 6,60 meter boven NAP. Dat zou lager zijn dan de laagste stand die in het droge jaar 2018 werd bereikt, want toen stond de Rijn op 25 augustus op 6,87 meter boven NAP. Dat was toen de laagste stand ooit. De gemiddelde waterstand per dag wordt gemeten door elke tien minuten te peilen hoeveel water er in de rivier staat. De lage waterstanden in Rijn en Waal leiden tot veel problemen voor natuur, landbouw en scheepvaart. Ook verzilting breidt zich in West-Nederland steeds verder uit.

Weeronline: droogterecord uit 1976 wordt voorlopig niet gebroken

Hoewel Nederland te kampen heeft met extreme droogte en het voorlopig niet noemenswaardig gaat regenen, stevenen we nog niet af op het droogterecord van 1976. Volgens Weeronline gaan we dat „voorlopig niet halen”.

Momenteel is gemiddeld over het land sprake van een neerslagtekort van 244 millimeter. In het recordjaar 1976 stond de teller op 9 augustus op 297,4 millimeter. Uiteindelijk was dat op 1 september opgelopen tot 362,4 millimeter, het grootste neerslagtekort ooit.

2022 staat al wel in de top 5 van droogste jaren sinds de start van de metingen in 1906. Vier keer eerder was het nog droger op 9 augustus dan dit jaar. Op de eerste plaats staat het jaar 2018 met een tekort van 308,1 millimeter. Daarna volgen 1976 (297,4 millimeter), 1921 (270,7 millimeter) en 1959 (253,6 millimeter).

De komende dagen wordt het opnieuw droog, warm en zonnig en zal het neerslagtekort in Nederland verder stijgen naar ruim 270 millimeter, verwacht Weeronline. „Hiermee komt in ieder geval de derde plek in zicht. Na het weekend neemt de buienkans toe, maar of hiermee de droogte echt zal afnemen is nog sterk de vraag. Het zal de toename wel beperken”, aldus meteoroloog Johnny Willemsen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal