Hoop op Lyme-vaccin over een jaar of drie

 © Getty Images

Farmaceuten Pfizer en Valneva hopen tegen 2025 een vaccin te hebben ontwikkeld tegen de ziekte van Lyme.

Redactie

Een al lopend onderzoek naar dit VLA15 gaat binnenkort een nieuwe, zeer belangrijke fase in, met vijftig partners en 6000 proefpersonen vanaf vijf jaar wereldwijd. Behalve in Nederland zal het worden uitgevoerd in Finland, Duitsland, Polen, Zweden en de Verenigde Staten, allemaal landen waar Lyme veel voorkomt.

In ons land gaat Amsterdam UMC meewerken. Met hoeveel proefpersonen kan pas bekend worden gemaakt nadat alle procedures daar ook formeel zijn goedgekeurd.

‘Belangrijke mijlpaal’

De wil om een vaccin te maken is er en de nood is hoog, aldus een woordvoerder van Pfizer Nederland. Teken steken steeds vaker de kop op, terwijl een beet vaak niet snel genoeg wordt opgemerkt. Volgens gezondheidsinstituut RIVM nemen in ons land jaarlijks zo’n anderhalf miljoen teken een mens te grazen. Ongeveer 27.000 mensen krijgen de ziekte van Lyme, van wie er duizend tot 1500 mensen langdurige klachten houden.

Lees ook: Aantal teken in Limburgse tuinen neemt toe, maar waar komt die stijging vandaan?

Pfizer-topvrouw Annaliesa Anderson noemt een nieuw middel tegen Lyme „belangrijker dan ooit”. Valneva-topman Juan Carlos Jaramillo spreekt van een „belangrijke mijlpaal” die met de nieuwe onderzoekssamenwerking wordt bereikt. Als het om Lyme gaat, is er volgens hem een „grote onvervulde medische behoefte” bij velen op het noordelijk halfrond.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal