Britse atletiektrainer levenslang geschorst om seksueel wangedrag

Toni Minichiello (rechts) tijdens de WK atletiek in 2015 met Jessica Ennis-Hill, de zevenkampster en olympisch kampioene van 2012 met wie de coach samenwerkte. © EPA

Redactie

De gerenommeerde Britse atletiektrainer Toni Minichiello is levenslang geschorst vanwege seksueel wangedrag. Een door de Britse atletiekbond UK Athletics ingestelde tuchtcommissie heeft hem schuldig bevonden aan het maken van seksueel getinte opmerkingen richting atleten en het ongewenst aanraken van sporters.

Minichiello was onder meer de trainer van de Britse zevenkampster Jessica Ennis-Hill, olympisch kampioene van 2012.

Vrouwelijke atleten hadden geklaagd over het gedrag van Minichiello, waarna vorig jaar een onderzoek volgde. Sindsdien was de trainer tijdelijk geschorst. De tuchtcommissie zegt nu bewijs te hebben voor het seksueel wangedrag en voegt toe dat Minichiello zich agressief en pesterig opstelde. „Het zijn grove schendingen van het vertrouwen die ernstige gevolgen hebben gehad voor de geestelijke gezondheid van de atleten die hij onder zijn hoede had.”

Lees ook: Gerenommeerde turncoach begreep niets van straf wegens grensoverschrijdend gedrag: ‘Ik sta juist bekend als een softie’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal