Sabic overtreft met kwartaalwinst van 2,1 miljard euro de verwachtingen van analisten

Naftakraker Olefins 3 op Chemelot in Geleen zal in 2024 door Sabic worden gesloten. © Ermindo Armino

Sittard/Riyad
Redactie

Het Saoedische chemieconcern Sabic heeft in het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van 7,93 miljard riyal, omgerekend 2,1 miljard euro. Dat is ongeveer 4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Sabic overtrof daarmee de verwachtingen van analisten.

De omzet, sterk beïnvloed door de olieprijs, steeg nog veel harder en nam met 32 procent toe tot 56 miljard riyal. Sabic profiteerde vooral van het economisch herstel in de wereld en de grote vraag naar grondstoffen voor plastics en bouwmaterialen.

Lees ook: Keert chemiereus Sabic Limburg stilaan de rug toe?

Hoofdkantoor

Sabic, dat een Europees hoofdkantoor heeft in Sittard en fabrieken in onder andere Geleen, Bergen op Zoom, Enkhuizen en Raamsdonksveer, schrijft het succes toe aan hogere gemiddelde verkoopprijzen en hogere verkoopvolumes. Verder boekten dochterondernemingen zoals Sabic Agri-Nutrients robuuste verkoopcijfers.

De verwachtingen voor de tweede helft van dit jaar zijn ietwat getemperd. Sabic gaf een winstwaarschuwing af en verwacht dat de marges onder druk zullen staan ​​als gevolg van een vertraging van de wereldwijde groei, lockdowns in China, conflicten in Europa en aanhoudende uitdagingen in de toeleveringsketen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal