Coco Gauff: Serena Williams is de reden dat ik tennis

Serena Williams. © ANP / AFP

De Amerikaanse tennisster Coco Gauff prijst Serena Williams en haar familie dat ze het pad hebben gebaand voor de volgende generatie van zwarte tennissters. Williams kondigde eerder op de dag haar naderende afscheid van de tennissport aan.

RedactieBron: ANP

„Ik ben opgegroeid met naar haar te kijken. Dat is de reden dat ik tennis”, zei de 18-jarige Gauff na haar zege in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Toronto op haar landgenote Madison Brengle. „Bij tennis als een overwegend witte sport hielp dat heel veel. Omdat ik iemand zag die op mij leek en de beste was in de sport. Dat hielp me geloven dat ik dat ook ooit eens zou kunnen.”

Coco Gauff. © ANP / EPA

Gauff hoopt het nog op te nemen tegen Williams voordat ze afscheid neemt van de sport. De 23-voudig grandslamwinnares zal naar verwachting nog deelnemen aan de US Open die deze maand begint in New York.

„Ik heb altijd tegen haar willen spelen. Dus ik hoop dat de loting in Cincinnati of op de US Open of zelfs hier in Toronto ervoor zorgt dat we tegen elkaar moeten spelen want dat is nog een van mijn doelen.”

Lees ook: Serena Williams lijkt binnen weken afscheid te nemen van tennis

Voormalige tenniskampioenen als Billie Jean King en John McEnroe zijn vol lof over Serena Williams. „Als Serena stopt met tennissen zal ze de sport verlaten als de grootste speelster”, zei King.

„Na een carrière die een heel nieuwe generatie van spelers en fans heeft geïnspireerd, zal ze voor altijd bekendstaan als de kampioene die op de baan won en de mondiale uitstraling van de sport naar een hoger niveau heeft gebracht”, zei de 78-jarige King.

McEnroe noemt Williams een icoon. „Haar plaats in de Amerikaanse maatschappij heeft ze verdiend na alles dat ze heeft bereikt en alles wat ze heeft gedaan. Ik weet niet of ze nog wil spelen, maar ik denk dat ze niet meer opnieuw hoeft te spelen. Ze zit op het niveau waar Michael Jordan, LeBron James en Tom Brady zich bevinden.”

Billie Jean King. © ANP / EPA

„Ze heeft een enorme invloed gehad op het tennis, op en naast de baan”, zei de Amerikaanse Pam Shriver. „Ze heeft het tennis van de sportpagina’s naar de populaire cultuur gebracht en is de brug geweest voor mensen van alle generaties, diversiteit en achtergrond.”

Voormalig tennisster en concurrente van Williams, Caroline Wozniacki, reageerde kort op het naderend afscheid. „Ik houd van je en ben zo trots op je”, zei de Deense die zelf in januari 2020 afscheid nam.

John McEnroe. © ANP / EPA

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal