Duitsland verlaagt belasting om inflatiedruk te verlichten

 © ANP / ANP

Berlijn -

Duitsland gaat de belastingen verlagen om burgers te helpen nu de prijzen hard stijgen.

ANP

Met de stap, die tien miljard euro kost, moet vooral worden voorkomen dat werknemers die een loonsverhoging hebben gekregen daar nauwelijks van kunnen profiteren omdat ze meer geld kwijt zijn aan inkomensbelasting, liet minister Christian Lindner van Financiën weten.

In zijn plannen gaat de belastingvrije voet omhoog. Ook gaat de grens omhoog waarboven het hoogste belastingtarief van 42 procent moet worden betaald. Daarnaast krijgen gezinnen een hogere belastingvrijstelling voor minderjarige kinderen.

Economische ontwikkeling

Lindner liet weten dat zonder de aanpassing 48 miljoen van de circa 84 miljoen Duitsers volgend jaar meer kwijt zijn aan de belasting. „Dat de Staat profiteert op een moment dat het dagelijks leven duurder wordt is niet eerlijk en ook niet goed voor de economische ontwikkeling”, aldus Lindner.

In juli gingen de prijzen in Duitsland gemiddeld met 7,5 procent omhoog. Dat was iets minder dan de 7,6 procent in juni.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal