Alexander Kristoff wint Circuit Franco-Belge; Marianne Vos ook beste in tweede rit in Scandinavië

Marianne Vos. © ANP / EPA

Alexander Kristoff heeft de eendagskoers Circuit Franco-Belge op zijn naam geschreven. De Noor van Intermarché - Wanty-Gobert versloeg in de sprint na 175 kilometer medevluchters Dries van Gestel en Victor Campenaerts uit België.

Redactie

Voor Kristoff is het de vierde zege van dit seizoen. Hij won eerder dit jaar onder meer de Scheldeprijs.

De Noor wordt de opvolger van Fabio Jakobsen die vorig jaar de wedstrijd, toen Eurométropole Tour geheten, op zijn naam schreef. In de nieuwe finale met veel klimmetjes speelden de pure sprinters zoals Jakobsen en de Australiër Caleb Ewan, die zijn rentree maakte na de Tour de France en een sleutelbeenoperatie, geen rol.

Marianne Vos heeft ook de tweede etappe van de Ronde van Scandinavië gewonnen. De 35-jarige wielrenster van Jumbo-Visma troefde in de sprint van de rit over 153,8 kilometer tussen Orust en Strömstad in Zweden de Zweedse Emilia Fahlin en Barbara Guarischi uit Italië af.

Vos won dinsdag de eerste etappe in Denemarken. Ze verstevigt met haar tweede zege op rij de leiding in het algemeen klassement. Vos heeft 14 seconden voorsprong op de Amerikaanse Megan Jastrab en op Fahlin.

De Ronde van Scandinavië is de voortzetting van de Ronde van Noorwegen, die sinds 2014 werd gehouden. Annemiek van Vleuten won daarvan de laatste editie vorig jaar. De rittenkoers telt nu zes etappes. Na ritten in Denemarken en Zweden volgen er nog vier in Noorwegen.