Amazone Sanne Thijssen met Nederland achtste na eerste onderdeel op WK springen

Sanne Thijssen in actie vorig jaar tijdens de finale van de Nations Cup. © Hollandse Hoogte / AFP

De Nederlandse springruiters van bondscoach Jos Lansink zijn de WK in het Deense Herning begonnen met een achtste plaats op het eerste onderdeel. Dat was een springproef op tijd. Sanne Thijssen (23) was in de openingsomloop een van de snelste combinaties van de dag samen met Con Quidam. Een springfout op de eerste hindernis wierp haar in Denemarken terug naar plaats 36 van de ruim honderd combinaties.

redactie

Maikel van der Vleuten was met Beauville individueel de beste Nederlander op de veertiende plaats. Harrie Smolders werd 34e met Monaco en Sanne Thijssen 36e met Con Quidam. Het resultaat van Jur Vrieling met Long John Silver (64e) telt niet mee.

De achterstand in de proef op de Fransman Julien Epaillard, die met Caracole de la Roque het snelste was, wordt omgezet in strafpunten. Zo gaat Zweden in het landenklassement aan de leiding met 3,69 strafpunten. Frankrijk staat tweede met 5,44 en België derde met 5,49. Nederland heeft 9,31 strafpunten.

De landenwedstrijd telt nog twee manches, een op donderdag en een op vrijdag. Die resultaten tellen ook mee voor de individuele ranglijst. Op zondag komen de beste combinaties terug voor de beslissende omloop.

De springruiters willen zich op het WK plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs van 2024. Het team van Lansink moet dan eindigen bij de beste vijf landen, exclusief Frankrijk.

De eerste rit op een WK gaat altijd op tijd, een zogenaamd jachtparcours. Een springfout betekent vier extra strafseconden opgeteld bij de eindtijd. Sanne Thijssen noteerde 82.74, dat werd dus 86.74. De jonge amazone, die haar debuut maakt op een groot toernooi, was tevreden met haar ronde. „Alles verliep volgens plan. Het enige wat ik iets minder goed deed was de laatste lijn. Ik reed mezelf iets voorbij op de een-na-laatste oxer. Ik kreeg daar negen galopsprongen terwijl ik er acht gepland had. Dan moet je even improviseren”, aldus Thijssen op de website van de KNHS.

Ze reageerde nuchter op de balk die ongelukkig viel. „Jammer. Mijn paard was fijn te rijden, hij was fanatiek genoeg. Voor een individuele dag was hij iets te fris geweest, dan wordt hij te gehaast op de sprong. Er komen nog twee rondes aan en misschien nog wel vier, dus hij heeft zijn energie nog nodig om die andere rondes te kunnen doen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal